Ryssland

Inga brott och lyckligare invånare när byn blev nykter

När invånarna i Tumul slutade dricka alkohol blev de friskare och brottsligheten sjönk till noll.

År 2012 slutade invånarna i byn Tumul i Sibirien att dricka vodka och andra rusdrycker. Då blev det förbjudet att sälja alkohol och nu är de 989 invånarna friskare och lyckligare än någonsin. Det skriver Siberian Times.

– Byborna röstade för detta. Tidigare begicks två eller tre brott per år. År 2013 var vi nere på noll, säger Vasily Alexeyev, som drev frågan och senare valdes till lokal ledare.

Sjukligheten har minskat med femtio procent, vilket tyder på att en stor del av sjukfrånvaron tidigare orsakades av alkohol. När puben har slagit igen har istället det lokala gymmet blivit samlingspunkten i byn.

– Vi firar fortfarande födelsedagar, bröllop och jubileer och ordnar discon. Förr var det svårt att tänka sig att ha roligt utan sprit, men vi är ett levande exempel. Utomstående blir alltid förvånade, men de blir ännu mer förvånade när de ser att det faktiskt är ännu roligare utan alkohol. Dessutom spar vi pengar, säger Fevronia Desyatkina, rektor för den lokala idrottsskolan.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer