Alkoholförbud

Indisk delstat totalförbjuder alkohol

Indiens nordöstliga provins Bihar har helt förbjudit alkoholförsäljning till sina 99 miljoner invånare.

Beslutet, som togs i onsdags, fullföljde ett vallöfte som hjälpte Nitish Kumar att vinna posten som chief minister i en omröstning förra året. Inte minst var det kvinnliga väljare som lockades av Kumars vallöfte att förbjuda alkohol. Det rapporterar Financial Times.

Nitish Kumar hade under valkampanjen pratat om att fasa ut alkoholförsäljningen i Bishar och beslutet om totalförbud kom därför som något av en chock för många förra veckan. Det kommer dock fortfarande vara tillåtet att tillverka alkohol i delstaten, men inte att sälja den.

Bihar blir därmed den andra indiska delstaten att begränsa alkoholförsäljningen under de senaste två åren. Delstaten Kerala, som är starkt beroende av turism har sedan 2014 begränsat försäljningen av alkohol till att enbart omfatta dyra hotell och några hundra statligt ägda butiker. Målet är att helt fasa ut alkoholen inom tio år.

Genomsnittsindiern dricker 4,5 liter alkohol per år (svenskar dricker i genomsnitt 9 liter per år) men det är en siffra som ökad med 55 procent under de senaste 20 åren.

Missnöje med alkoholmissbruk har spridit sig på senare tid, speciellt bland de fattiga i Indien. Samtidigt ser stora alkoholföretag Indien som en marknad som fortfarande har potential att utvecklas. Företag som Diageo, Pernod Ricard and Beam Suntory har gjort sitt bästa för att påverka indisk alkoholpolitik och köpa in sig på den indiska marknaden.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent