Politik

Hur viktig är alkoholen?

Accent ställde några frågor till partiernas toppkandidater inför valet till Europaparlamentet.

Frågorna:
1. Vid resa från ett annat EU-land får en vuxen ta med sig 230 liter alkohol. Det är dubbelt så mycket som den genomsnittlige svenskens årskonsumtion. Är du beredd att arbeta för sänkta införselkvoter?

2. Minimiskatter inom EU på öl, vin och sprit skulle kunna vara ett annat sätt att sänka konsumtionen och minska gränshandeln. IOGT-NTO kräver ett införande av minimiskatt på vin och en höjning av densamma på öl och sprit – hur ställer du dig till detta?

3. Idag kan länder göra vissa begränsningar för hur reklam för alkohol kan göras men kan inte stoppa den helt. IOGT-NTO tycker att det borde vara upp till varje land att avgöra om de vill förbjuda alkoholreklam eller inte. Vad tycker du?

lena_ekLena Ek, Centerpartiet:

1. Centerpartiet anser att införselreglerna ska skärpas. Jag har ju sett vilka problem t ex de baltiska länderna har. Det verkar som om flera länder nu börjar inse att det kanske är viktigt socialt att ha en alkoholpolitik.

2. Centerpartiet anser att EU:s minimiskattesatser ska höjas. Dessutom anser jag att EU skulle införa alkoholtestare (rätt ord?) för yrkeschaufförer. Har själv varit med om skoltaxichaufför som stoppats rejält berusad och med flaskan under sätet…

3. Centerpartiet vill verka inom EU för nationell möjlighet att förbjuda alkoholreklam. Medlemsländerna har olika tradition och alkoholvanor och därmed olika behov. EU skall bli smalare men vassare tycker jag, dvs bättre alkoholpolitik men det här är en nationell fråga!

gunnar_hokmarkGunnar Hökmark, Moderaterna:

1. Begränsningen är och skall vara för personligt bruk. Jag var emot den höjda maxgränsen för detta.

2. Jag anser att det ska finnas en minimiskattesats och att den är rimlig så att vi kan förhindra till exempel gränshandel.

3. Reklam för vin eller öl står inte i sig i konflikt med folkhälsan. Den bör förenas med information om alkoholens skadeverkningar. Förbudspolitik har visat sig ge dåliga eller direkt motsatta resultat. Smuggling och konsumtion av sprit utan socialt sammanhang innebär mycket stora risker.

sorenwibeSören Wibe, Junilistan

1. Jag anser att medlemsländerna själva ska besluta om sina införselkvoter. Det skall inte finnas någon undre gräns. Nuvarande regler är förfärliga.

2. Inga skatter ska beslutas om på EU-nivå, även om det i detta fall skulle vara för ett gott ändamål. Länderna har diametralt olika skattebaser vilket gör att men inte kan ta ut enstaka skatter som man sedan harmoniserar. Varje land skall självständigt bestämma över sina skatter, även på alkohol.

3. Jag tycker som IOGT-NTO. Varje enskilt medlemsland ska bestämma om de vill förbjuda alkoholreklam eller inte. Detta är en folkhälsofråga och inte en fråga om en vanlig vara.. EU skall inte lägga sig i detta.

marita_hogupplostMarita Ulvskog, Socialdemokraterna

1. Ja. Alkohol är inte vilken vara som helst och ska därför inte omfattas på samma sätt av EU:s inremarknadsregler som andra varor. Vi socialdemokrater vill stoppa lågpriskonkurrens på alkohol. Varje medlemsland ska själv få besluta om införselregler av alkohol. Vi vill att Sveriges införselkvoter ska sänkas.

2. Vi vill höja minimiskatterna på öl, vin och sprit. På viktiga nyckelområden arbetar vi socialdemokrater för gemensamma minimiskatter som beslutas enhälligt. Det gäller exempelvis alkoholskatter.

3. Instämmer. Vi socialdemokrater vill att alkoholreklam ska kunna förbjudas, och vi vill utveckla förebyggande arbete och information mot alkoholmissbruk i EU.

carl_schlyterCarl Schlyter, Miljöpartiet

1. Ja absolut, jag kommer forsätta mitt arbete för sänkta införselkvoter. Under mandatperioden har jag arbetat med denna fråga på olika sätt bla genom en fråga till Kommissionen, se här.  Och genom att ta upp frågan i enskilda och offentliga möten med Kommisionärerna: Markos Kyprianou (fd kommissionär för hälsa), Charlie Mc Creevy (Inre marknaden och tjänster), Stavros Dimas (miljö) och Peter Mandelsson (fd kommissionär för Internationell handel).

2. Höga skatter i andra europeiska länder innebär där lägre konsumtion och därmed färre som skadas och färre barn i missbruksmiljöer. Dessutom sänker det trycket på länder med högre skatt på alkohol.
Med detta i åtanke är införandet av minimiskatt på vin och en höjning av densamma på öl och sprit, rätt väg att gå. Just nu pågår en process som skulle kunna leda till en höjning under Sveriges ordförandeskap.

3. Ja, även vi vill att alla länder själva ska kunna bestämma om förbud av alkoholreklamen och har arbetat för detta såväl nationellt som på EU-nivå bla i samband med ”TV utan gränser”-regleringen som bla reglerar TV-reklam.

MARIT PAULSENMarit Paulsen, Folkpartiet

1. Dagens införselkvoter är inte rimliga, och jag vill därför halvera dem.

2. På många håll i vårt land har skogsstjärnan varit ett lika stort hot mot folkhälsan som importerad alkohol. Jag vill därför att skatterna ska på alkohol vara så höga de kan vara utan att vi får mer hembränning som resultat.

3. Jag tycker det är tråkigt att det svenska totalförbudet föll för några år sedan, men ser samtidigt att det är svårt att stänga gränserna för reklam. Det viktiga är att vi nu arbetar mot alkoholens skadeverkningar på andra sätt, till exempel genom obligatoriska varningstexter m.m.

ella_bohlinElla Bohlin, Kristdemokraterna

1. Ja. Införselkvoterna för privat bruk är orimligt höga och bidrar till en illegal alkoholhandel i Sverige.

2. Jag/vi tycker att minimiskatterna ska höjas. Minimiskatterna har ett viktigt symbolvärde – de visar att alkohol inte är vilken vara som helst.

3. Vi håller med om att det vore bra om varje land kan ha sina egna regler för alkoholreklam. Som det ser ut just nu fungerar det dock inte i praktiken eftersom media blivit alltmer gränslösa och EU bedömer om reglerna är ett proportionellt ingrepp i marknaden. Vi vill därför driva frågan på flera sätt på EU-nivå. Vår bedömning är att det finns gehör i många länder för tuffare reklamrestriktioner för att förbättra folkhälsan och för att t ex minska barns utsatthet för reklam.

eva_britt-svenssonEva-Britt Svensson, Vänsterpartiet

1. Ja.

2. EU har ingen beskattningsrätt och fördraget saknar rättslig grund för att införa det. Det tycker vi är bra. Däremot finns det minimiskattesatser för att balansera marknaden. Vi har sagt att vi kan tänka oss att höja dessa.

3. Jag är helt enig med IOGT-NTO.

Mer från Accent