Mexiko

Hon vill byta kurs i Mexikos krig mot drogerna

Efter att Mexiko under sommaren fått en ny president hörs nu nya tongångar vad gäller kriget mot droger i landet.

Den nyvalda vänsterledaren Andrés Manuel López Obrador har öppnat för nya sätt att närma sig den mexikanska narkotikapolitiken. Det rapporterar Newsweek. Som inrikesminister har Obrador utsett Olga Sanchez Cordero och gett henne fria tyglar att komma till rätta med våldet som präglar kriget mot narkotikan.

Mexiko plågas av ett gängvåld som kräver tiotusentals liv årligen. I det pågående kriget mot narkotikahandeln, som genomförs med stöd från USA, dödades nästan 29 000 människor under 2017. Årets dödssiffra beräknas bli ännu högre. Totalt beräknas mer än 200 000 människor ha dött sedan kriget inleddes 2006.

Olga Sanchez Cordero har tidigare jobbat som domare i Mexikos högsta domstol och hon är känd för att tidigare ha uttalat sig om avkriminalisering av droger. Mexikos politik kan därför komma att läggas om kraftigt den närmsta mandatperioden. Enligt Cordero är även den nya presidenten öppen för att diskutera avkriminalisering.

Trots att flera av de större drogkartellerna har splittrats av kriget mot droger så har det inte lett till en minskning av våldet. Istället har mindre gäng krigat mot varandra för att ta makten över droghandeln.

Cordero menar att det är uppenbart att den mexikanska regeringen misslyckats med att stoppa våldet med sin tidigare politik. Hon vill nu införa ett system där kriminella som jobbar med myndigheterna för att lösa tidigare olösta brott ska kunna få lättade straff.

Mer från Accent