Höjd alkoskatt i de röda skuggbudgetarna

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet höjer alkoholskatten i sina skuggbudgetar, som presenteras i dag. ”Alkoholkonsumtionen ökar och alkoholskatterna har legat stilla väldigt länge. Vi vill att folk ska minska sin konsumtion”, säger Socialdemokraternas alkoholpolitiske talesperson Christer Engelhardt.

I sin höstbudget backade regeringen oväntat från att höja alkoholskatten nästa år. Tidigare hade Anders Borg aviserat att skatten på sprit skulle höjas med 5 procent och skatten på öl och vin med 12,7 procent.

– Jag tycker att det är beklagligt att regeringen inte fullföljde tanken att höja alkoholskatten, säger Christer Engelhardt.

I sina skuggbudgetar höjer både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet alkoholskatten lika mycket som regeringen tidigare planerade att göra. En sådan höjning skulle innebära att en halvliter starköl blir ungefär en krona dyrare, en flaska vin runt tre kronor dyrare och en flaska starksprit cirka femton kronor dyrare.

– Folk skulle ju fortsätta köpa alkohol även om priset höjdes, men man kanske skulle tänka till lite extra före och kanske köpa två flaskor istället för tre.

En större prisökning skulle ha ännu bättre effekt, men risken är att införseln av alkohol då skulle öka istället, enligt Christer Engelhardt. Socialdemokraterna vill dock skärpa de frikostiga införselreglerna som gäller i dag.

– Vi vill ompröva beslutet att privatpersoner får föra in alkohol till Sverige för närståendes räkning.

Socialdemokraterna har även med en rad andra alkoholpolitiska åtgärder i sin skuggbudget. Bland annat vill partiet införa en licensplikt för försäljning folköl.

– I dag finns det bara en anmälningsplikt om du avser att börja sälja folköl. Vi vill att det ska krävas att du får ett tillstånd från länsstyrelsen, och att du ska kunna bli av med rätten att sälja folköl. I dag blir det mest varningar eller böter om du inte sköter dig – vi vill ha ett skarpare verktyg.
Bland de andra åtgärderna finns en nationell handlingsplan för minskat alkoholbruk bland ungdomar och ett tydligt nej till gårdsförsäljning av alkohol.

Jenny Stadigs

Mer från Accent