Hemmatillverkningen ökar i svenska hushåll, enligt Björn Trolldal, utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Han är en av de som arbetar med Monitormätningarna, som varje år görs för att beräkna alkoholkonsumtionen i Sverige.
CAN har hittills endast släppt preliminära siffror för 2018. I den rapporten detaljeras inte hemtillverkningen för varje specifik alkoholhaltig dryck. Däremot säger Björn Trolldal att man i de tidigare mätningarna sett att hemtillverkning av starköl ökat.
– Det är en utveckling som började för några år sedan. Vi kan se ökningen från 2015 och till 2017. Hur det ser ut för 2018 kommer vi att redovisa efter sommaren, säger han.
Under 2017 stod hembryggd starköl för tre procent av den totala konsumtionen av starköl. Enligt Björn Trolldal är det en fördubbling jämfört med år 2015.
– Jag tror att ökningen helt enkelt beror på att det har varit en trend att tillverka själv. Dessutom har det vuxit upp många specialbutiker och en industri av mer hantverksmässig produktion som kan ha gjort att intresset för hembryggning ökat. Även många restauranger har egen tillverkning nu för tiden, säger Björn Trolldal.
Det är lagligt att brygga eget vin och starköl om det är för eget bruk. Björn Trolldal säger att han inte ser några stora alkoholpolitiska konsekvenser av den ökade hembryggningen.
– Däremot kan en konsekvens vara att man skapar en mer positiv atmosfär kring alkohol. Man flyttar på gränserna. Dessutom har vi inte samma kontrollmöjligheter för den här konsumtionen, likt vi har med exempelvis ålderskontroller på Systembolaget.
För att beräkna omfattningen av de oregistrerade delarna av alkoholkonsumtionen i Sverige, genomförs telefonintervjuer med drygt 18 000 personer mellan 16-84 år varje år för, de så kallade Monitormätningarna. De definitiva siffrorna för 2018 presenteras i CAN:s rapport i september.