Medlemmen

Helena Wannberg – engagerad online

"Ibland är folk rädda för att debatt ska uppfattas som kritik," säger medlemmen Helena Wannberg, som riktat in sig på att vara aktiv i IOGT-NTO via internet.

Hur ser ditt engagemang i IOGT-NTO ut?

– Jag är medlem i den internetbaserade föreningen Brofästet. Men jag är även engagerad lokalt. Tillsammans med min man är jag Junisledare i Glanshammar.

Vad kan man åstadkomma digitalt?

– Att tillåta sig att ha en åsikt och få möta andras åsikter har ett egenvärde och intellektuellt utbyte är viktigt för IOGT-NTO:s utveckling, men ibland är folk rädda för att debatt ska uppfattas som kritik. Forum som Facebook behövs för att jag ska tycka att det är kul. Man behöver inte ha själsfränder geografiskt nära. Om 10–15 personer hittar varandra digitalt kan de sedan genomföra en aktivitet, till exempel en kulturfestival lokalt, kanske som en turné på flera platser.

När behövs det lokala engagemanget?

– I utsatta områden har IOGT-NTO möjlighet att erbjuda drogfria aktiviteter, och till exempel aktiviteter som läxhjälp och demokratiskola. Kamratstöd handlar om att ge människor en andra chans och få möjlighet att komma tillbaka till samhället och erövra demokratin.

Hur startade ditt engagemang?

– I Skövde där jag växte upp sände UNF Ung radio. Det var ett program som alla ungdomar lyssnade på. Tillsammans med en kompis gick jag dit och redan vid första besöket fick vi prata live i radio. Vi värvades och bara några veckor senare fick vi åka på läger.

Mer från Accent