Politik

Hedersstipendium tilldelas Alec Carlberg

Foto av årets hedersstipendiat Alec Carlberg

Alec Carlberg har tilldelats CSAs hedersstipendium för sina omfattande och nydanande insatser för missbrukare, fattiga och dem som befinner sig i samhällets utkant.

Centralförbundet för Socialt Arbete, CSA, delar årligen ut ett hedersstipendium om 20.000 kronor till någon som gjort en förtjänstfull insats inom socialt arbete. Priset delades ut av ordförande Hans SVärd vid CSAs årsmöte i går.

− Jag är mycket glad och smickrad över priset. Jag har fått flera priser på senare tid och det är jätteroligt, men det bästa är ändå att priserna kommit från så olika håll. Jag hoppas att det är ett tecken på att man kan börja föra en dialog som står över ideologiska frågor. Jag vill tro att det är så, säger Alec Carlberg till Accent.

Alec Carlberg har tidigare varit ordförande i RFHL. Han var med och grundade arbetskooperativet Basta i Nykvarn och är numera ordförande i Rainbow Sweden, en sammanslutning av klientorganisationer som arbetar för att minska missbruk, kriminalitet och social utslagning. Våren 2011 utsågs Alec Carlberg till hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet för sina förtjänstfulla insatser i samarbetet med universitetet.

För några veckor sedan fick han också årets brukarvänpris.  Läs mer om det i Drugnews.

Centralförbundet för socialt arbete, CSA, är en anrik organisation som fyller 110 år nästa år och har gjort stora insatser för att  bekämpa fattigdom och genomdriva sociala reformer. Organisationen tog också initiativ till att inrätta flera myndigheter och institutioner, som Socialhögskolan och Socialstyrelsen. Numera bedriver organisationen ingen egen verksamhet, men stöttar andra genom utdelning av stipendier och bidrag från de olika stiftelser och fonder man förvaltar.

Eva Ekeroth

Mer från Accent