Hasch för miljoner i lönnutrymme

DRUGNEWS. En 38-årig rysk medborgare åtalas för att ha försökt smuggla 89 kilo hasch i ett lönnutrymme i en personbil över Öresundsbron. Tullbeslaget är ett av fjolårets största.

Mannen vinkades in vid midnatt 14-15 juli ifjol av svenska tullen vid brokontrollen i Lernacken. I golvet bak på en Opel Safari där det normalt finns plats för uppfällbara extrasäten hittades narkotikan väl gömd. Utrymmet hade överspacklats, svetsats och målats i bilens originalfärg.

Mannen hade rest från St Petersburg till Tyskland och Belgien och skulle resa hem via Danmark och Sverige. Han förnekar helt kännedom om det stora haschpartiet i bilen, utan uppger att han handlat kapitalvaror i Europa och var på väg hem.

– Med tanke på den stora mängden narkotika är det ingen tvekan om att den var avsedd för att säljas vidare. Men om den var avsedd för svenska, finska eller ryska marknaden vet vi inte, säger Oscar Lindvall, utredare på tullkriminalen i Skåne, till Drugnews.

Tullutredarna tror att narkotikan lastades i Belgien och att mannen inte var ensam. Man fann en annan persons fingeravtryck på de inplastade haschkakorna, men har inte lyckats spåra denne. 38-åringen är inte känd för narkotikabrott sedan tidigare, inte heller i Ryssland.

Men åklagaren anser att mannen visste om, eller borde vetat, att haschet lagts i bilen och åtalade honom i tisdags för grov narkotikasmuggling. Narkotikabeslaget på cirka 89 kilo hasch är värt omkring 8,9 miljoner kronor i missbrukarled och är ett av fjolårets största, enligt Tullverket.

Rättegången inleds i Malmö tingrätt i början av februari. Mannen – som sedan i somras sitter häktad med restriktioner i kontakt med omvärlden – riskerar vid fällande dom ett mycket långt fängelsestraff.

• Merparten av det hasch som beslagtas i Europa kommer från ursprungligen från Marocko.

Drugnews/Sven Liljesson

Mer från Accent