Gustav vill starta nykter nattklubb

Gustav Andersson. Foto: Pierre Andersson

Det finns för få nyktra uteställen. Det tycker Gustav Andersson som nu vill starta Linköpings första alkoholfria nattklubb.

Vi ses på Ågatan i Linköping. Stans främsta nöjesgata med nattklubbar, restauranger, biograf och kaféer. Polisen gick nyligen ut och sa att man hade svårt att klara ordningen här med den bemanning man har – krogtätheten kommer inte utan konsekvenser.

– Jag vet hur mycket problem alkoholen ställer till med och hur mycket det kostar, säger Gustav Andersson, som kläckte idén under en kurs han gick om hur man driver företag.

Affärsplanen är klar. Lokalfrågan och finansieringen är frågor som återstår att lösa.

– Vi vill driva en riktigt bra nattklubb, men som besökare slipper du fyllan. Vi ska ha den bästa dansmusiken. Fokus ska ligga på glädjen i att umgås och dansa. Det här ska vara klubben som är för bra för att uppleva bedövad av alkohol.

Den som inte säljer alkohol mister också en stor intäktskälla förstås. Gustav Andersson tror att det blir svårt att få in samma belopp genom att sälja alkoholfritt.

– I den budget vi har gjort så ser vi att vi nog kan dra runt ett ställe men det blir inte så mycket pengar över till lön. Vi behöver hitta en lösning med sponsring eller kanske stöd från kommunen. Alla goda krafter måste hjälpa till med det här.

I en marknadsundersökning bland ett hundratal unga linköpingsbor fick Gustav och hans kompanjon positiva svar när det gäller intresset för ett alkoholfritt uteställe i stan.

– Det visade sig att om ett sånt här ställe fanns skulle över hälften gå dit och testa. Kulturen kring alkohol är en slags maskin som bara går och ifrågasätts nästan aldrig, men när det dras till sin spets visar det sig att många vill ha något annat. En alkoholfri nattklubb ligger definitivt i tiden.

Pierre Andersson

Mer från Accent