Politik

Grönt och nyktert samsas i bilpoolen

comintegra_0125

Kooperativet Comintegra hjälper utsatta människor genom socialt företagande. Nu får också miljön en hjälpande hand samtidigt som några före detta missbrukare får jobb. 

 SAMÅKNING: Kooperativet Comintegra i Malmö har i sex år fungerat som en entreprenör i social ekonomi. Kooperativet erbjuder en väg tillbaka till arbetsmarknaden genom arbetsträning, praktik och jobb.
Ett 70-tal personer jobbar inom kooperativet och verksamheten växer.
Göran Ewertz, som jobbar i serviceteamet, stod inför valet att leva eller dö när en vän tipsade om Comintegra. Tack vare kooperativets lågtröskelboende och jobbet i serviceteamet är han på god väg tillbaka in i samhället.
– Nu har jag eget lägenhetskontrakt igen, säger han glatt.
Under 20 år som yrkeschaufför lyckades han dölja sitt narkotikamissbruk, trots att han var påverkad varje dag när han kom på morgonen. Hälften av lönen gick till droger. Men en dag för fem år sedan rasade allt.
– Jag åkte fast i en trafikkontroll och blev vräkt från min lägenhet. Och samma år dog min lillebror. Det blev för mycket för mig på en gång.
Med sin långa arbetslivserfarenhet har Göran mycket att lära ut till de före detta missbrukare som aldrig varit förankrade på arbetsmarknaden.
Serviceteamet åtar sig lite av varje, till exempel flyttning, målningsuppdrag, städning, bostadssanering, snöröjning och snickeriarbeten. Det ger tiotalet före detta missbrukare ett fast jobb.
Comintegra ger sig nu in på bildelning. Den sociala ekonomin kombineras därigenom med ett miljötänkande. Kooperativets serviceteam ska sköta de gasdrivna bilar som medlemmarna i en bilpool delar på.
– Vi ska tvätta, städa och serva bilarna, berättar Göran.
Inom kort ska man även serva några skånska kommuners fordonsparker.
Comintegra fyller en viktig uppgift för alla som inte längre vill höra hemma i missbruket och som ännu inte hittat tillbaka till ett fungerande liv i samhället.
– Vi sysslar med non-profit-företagande. Målet är att ge folk jobb, förklarar Sten Frostander, som har ett förflutet inom Svenska Kyrkans diakoni. 
Han är projektledare på kooperativet och bildelning ligger honom varmt om hjärtat. Han tror att arbetet med bilpoolen kommer att stärka miljöprofilen.
– Nu byter vi ut alla våra åtta bilar mot gasbilar. Bilpoolens tre går på gas, och så två nya gasbilar från Fiat som är på väg, berättar han.
Idén om att vara flera som samsas om en bil har länge kämpat i motvind.  Svensken har varit fixerad vid att äga en bil, men Sten Frostander tror att den synen är på väg att ändras. Att vara flera om en bil är bra för miljön och avsevärt billigare än att vara ensam bilägare.
Poolen fungerar som en ekonomisk förening eller ett kooperativ. Alla som använder bilarna är medlemmar och delägare. Det krävs 20-25 medlemmar per bil för att en leasingbil ska gå runt. De fasta kostnaderna gör att bilarna inte får stå stilla alltför mycket.
”Tanka med omtanke – tanka fordonsgas” lyder en slogan på bilen som Göran Ewertz spolar ren i högtryckstvätten. När Comintegra nu tar över en bilpool blir det aktuellt med ett tillägg. Det skulle kunna lyda ungefär så här: ”Gå med i bilpoolen så ger du jobb till människor som vill leva ett drogfritt liv!”.
Göran säger att de fyra åren i Comintegra varit de bästa åren i hans liv. Gemenskapen i Comintegras kamratförening betyder mycket som mötesplats och stöd. Göran följer gärna med när det organiseras besök på hockey- och fotbollsmatcher och när gänget åker på fisketurer.
– Det är så skönt att ha en fast månadslön och att slippa att gå till soc, säger han med ett stort leende.

Text: Sven Rosell | Foto: Tommy Arvidsson

Mer från Accent