Alkoholpolitik

Global alkoholpolitik diskuteras i Melbourne

Just nu pågår en internationell konferens i Melbourne om global alkoholpolitik. Industrins agerande och nödvändigheten av en ramkonvention är några av frågorna som diskuteras.

Konferensen som går under namnet Global Alcohol policy Conference, GAPC 2017, pågår 4–6 oktober i Melbourne i Australien och har fokus på hur evidens kan omsättas i handling för att minska alkoholskadorna.

– Rätt många här pratar om industrins aktiviteter och om hur man ska minska deras inflytande. Och så pratas det en del om behovet av en ramkonvention om alkohol, säger Pierre Andersson, policyrådgivare för alkohol och utveckling på IOGT-NTO:s internationella avdelning, efter konferensens första dag.

Professor Sally Casswell, ordförande för den arrangerande organisationen Global Alcohol Policy Alliance, GAPA, sa i sin inledning att politik driver och formar kultur. Det skriver norska FORUT i ett referat på sin webbplats.

– Därför behövs ett ökat fokus på alkoholpolitik, men vi lyckas inte speciellt väl. Nationell alkoholpolitik har stagnerat i många länder. Antalet förlorade år på grund av alkohol har ökat med 25 procent från 1990 till 2016, sa hon under sitt invigningstal, och refererade till den senaste verionen av WHO:s Global Burden of disease som nyligen publicerats i the Lancet.

Flera talare har presenterat skrämmande exempel på senaste nytt på alkoholreklamfronten, där det särskilt märks hur budskap och bilder syftar till att nå unga och moderna kvinnor i världen.

David Jernigan, biträdande professor vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health och chef för Center on Alcohol Marketing and Youth, CAMY, visade på hur flera alkoholvarumärken nu pryds med rosa band för att koppla dem till kampen mot bröstcancer, vilket är ironiskt med tanke på att 15 procent av bröstcancerfallen i USA orsakas av alkohol.

Danica Keric, informations och forskningsansvarig vid McCusker Centre for Action on Alcohol and Youth i Australien, visade exempel på reklamkampanjer som ska göra vodka attraktivt för unga kvinnor genom att använda ord som ”naturlig”, ”inga tillsatser”, ”rent”, ”sockerfritt”, ”glutenfritt”, ”fri från kolhydrater” eller ”grön”.

Pierre Andersson anser att konferensen är en viktig mötesplats.

– Vi som arbetar med det här är ju tyvärr inte så många, och resurserna jämfört med industrins är försvinnande små. Vi har förstås evidensen på vår sida, men det räcker inte, vi måste också organisera oss och lära av varandra. Då behövs sådana här mötesplatser, säger han.

Vad är det viktigaste och mest intressanta du hört under konferensen hittills?

– Överlag så pratas det mycket om alkoholindustrin och deras agerande. Även forskarvärlden börjar få upp ögonen för hur fult de agerar och hur mycket på tvärs med evidensen de är, så där finns en del intressanta och viktiga studier nu. Men det enskilt intressantaste är nog studierna som visar hur otroligt effektivt det är med höjda priser på alkohol – även ganska små prishöjningar visar se ge märkbara effekter på allt från rattfylleri till spridningen av gonorré, säger han.

Överlag så pratas det mycket om alkoholindustrin och deras agerande.

I år har konferensen lockat lite färre deltagare än vanligt.

– Jag vet inte riktigt hur många som är här, det är några hundra. Konferensen är lite mindre i år än tidigare, troligen för att den är här i Australien. Sydostasien är väl representerat, likaså hyfsat från Europa. Det är lite färre från Afrika och Latinamerika, tyvärr, säger Pierre Andersson.

Tror du att det är möjligt att en ramkonvention om alkohol kan komma inom överskådlig tid?

– Nästan alla jag pratat med här håller med om att världen behöver en internationell, bindande ramkonvention liknande den på tobaksområdet – inte minst för att därigenom reglera och begränsa industrins inflytande. Men klart är att det inte blir enkelt, alla sådana initiativ kommer att möta motstånd och man måste nog se det som ett långsiktigt arbete. I det sammanhanget är det väldigt glädjande att Kommissionen för jämlik hälsa i våras föreslår just att Sverige ska jobba för en sådan konvention, jag hoppas att Socialdepartementet tar tag i den utredningen nu under hösten, säger han.

Redan dagen före konferensen hölls en workshop om alkohol som utvecklingshinder. Värd för den var bland andra IOGT international. Det rapporterar FORUT, som också fanns med bland värdorganisationerna. Representanter för organisationer från Asien, Afrika, Australien och Europa träffades för att diskutera hur alkohol påverkar utvecklingen i låginkomstländer.

Att alkoholindustrin nu ser Afrika och Asien som en ny lovande marknad är i sig anledning för folkhälsoexperter och beslutsfattare att bli oroliga.

Mer från Accent