Gårdsförsäljning light införs nästa år

Från och med januari blir det möjligt att beställa lokalt producerad alkohol på tillverkningsstället och få den levererad till valfri Systembutik utan kostnad inom två–tre dagar. ”Det här kanske kan hjälpa till att lösa upp någon knut kring gårdsförsäljning”, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Systembolagets nya tjänst är ett sätt att möta det kraftigt ökande intresset för lokalproducerad alkohol, enligt Lennart Agén.

– Vi skapar en internetapplikation som gör att du kan sitta hemma och beställa lokalt producerade drycker. Vi skapar även en applikation som gör att du kan lägga en beställning direkt hos tillverkaren på gården.

Det här kan ses som en typ av gårdsförsäljning, men med den stora skillnaden att köparen inte får med sig alkoholen direkt hem.

– Istället får du varan till den Systembutik du önskar efter två–tre dagar, utan extra kostnad. Du slipper släpa på grejerna själv, säger Lennart Agén.

I dag betalar producenten själv för transporten till butik för de varor som finns i beställningssortimentet, vilket innebär att många lokala producenter bara gör sina varor tillgängliga inom ett begränsat område.

– Frakten är dyr, den kan kosta mer än vad själva produkten kostar.

Men i och med att Systembolagets nya tjänst införs i januari 2012 blir frakten kostnadsfri för både producent och konsument.

– Vi gör om det till internleverans istället. Det här gäller alla drycker som finns på hylla i någon Systembutik.

Lennart Agén tror att den nya tjänsten kommer att bli populär.

– Vi ser en efterfrågan hos kunderna, så jag tror att de kommer att uppskatta den här serviceförbättringen väldigt mycket, säger han.

Jenny Stadigs

Mer från Accent