Alkohol

Fyrtiotalisterna skyldiga till ökad alkoholkonsumtion i Sverige

Att svenskarnas alkoholkonsumtion skulle öka efter EU-inträdet var förväntat. Däremot inte att den skulle sjunka tio år senare. Kanske kan det förklaras av att förändringen inte sker i alla befolkningsgrupper.

Efter EU-inträdet steg svenskarnas alkoholkonsumtion fram till 2004. Därefter har den stagnerat och minskat något fram till förra året då en liten ökning kunde noteras.

Att konsumtionen skulle öka när tillgängligheten ökade var något forskarna räknat med. Däremot förvånar det desto mer att konsumtionen minskade efter tio år.

Nu har forskare från SoRAD hittat en möjlig förklaring: fyrtio- och femtiotalisterna stod för ökningen. De har också fortsatt att dricka mer än sina föregångare, även om konsumtionen avtar med åldern.

De som kom efter, födda på 1960- och 1970-talet dricker inte lika mycket, vilket kan vara förklaringen till den minskade konsumtionen.

På sjuttiotalet ändrades synen på alkohol. Från att ha konsumerats främst i form av starksprit och av män, tog öl- och vinkonsumtionen över och kvinnorna klev in på marknaden. Mellanölet blev en försäljningssuccé 1965–77. De som var unga och etablerade sina alkoholvanor under den här tiden var födda på 1940- och 1950-talet.

Att de behållit en hög konsumtionsnivå stämmer väl med andra studier som pekar på att konsumtionen bland äldre ökar. Där återfinns nu fyrtio- och femtiotalisterna.

Under 1980-talet svepte en hälsovåg över Sverige. Susanne Lanefeldt gympade i färgglada trikåer med svenska folket i TV, vanligt folk började trängas med idrottare i motionsspåret och gymmen växte upp som svampar ur jorden. Vitt vin blandat med fruktsoda var en populär dryck, betydligt alkoholsvagare än starksprit.

Enligt studien har de sextio- och sjuttiotalister som var unga på 1980-talet inte heller samma konsumtionsnivå.

Däremot visar studien att de som är födda på 1980-talet har en högre konsumtionsnivå. Kanske kan en förklaring vara att de var tonåringar i mitten av 1990-talet då Sverige gick med i EU. Svensk alkoholpolitik ändrades i mer liberal riktning för att anpassas till övriga EU och konsumtionen ökade.

Studien visar också att de flesta minskar sin konsumtion efter 40–50 års ålder, i synnerhet män. Konsumtionen av vin fortsätter högre upp i åldern än öl och sprit.

Studien är publicerad i Alcohol and Alcoholism.

Mer från Accent