Ett glas vin eller en öl till maten kan snart bli en rättighet för de som bor på ett äldreboende. Regeringen tillsätter nu en utredning för att se över hur det skulle kunna fungera.
– Jag förstår inte alls varför de ska utreda det här, det fungerar redan, säger Carin Mork-Brandén som är verksamhetschef på Mariebergs vårdboende.
Där serveras det vin eller öl till maten på lördagar och söndagar. Vid storhelger som jul och midsommar bjuds de gamla på snaps. Övriga tider får de dricka sådant som de har köpt själva.
– Vi försöker göra det lite mer trevligt på helgen. De som vill ska kunna få det där lilla extra. På ålderns höst ska man inte ha pekpinnar på sig, säger Carin Mork-Brandén.
Bland de boende är det uppskattat att det serveras alkohol.
– Ett glas vin till maten förhöjer ibland. Det är inga som är alkoholiserade i det här sällskapet, säger Birgitta, en av de boende på Mariebergs vårdboende.
Gunhild Svensson, som också bor på Marieberg, dricker inte vin. Men för henne är det en självklarhet att de som vill ska kunna dricka alkohol på ett äldreboende.
– Alla är inte tokiga i huvudet, man kan bestämma själv, säger hon.
Regeringens mål med utredningen är enligt Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, att göra det möjligt för de gamla att själva få välja om de vill dricka eller inte.
– Det går att servera alkohol på ett äldreboende i dag också men det är inte reglerat. Det här är en del i regeringens äldrepolitik. De äldre ska respekteras för sina egna val, säger han.
Finns det några risker med att servera alkohol i det här sammanhanget?
– Det finns alltid risker med alkohol dock inte specifikt för att man är äldre.
I höstas presenterades en undersökning som visade att äldre dricker allt mer alkohol och att skador och dödfall till följd av alkoholen ökar, kan de problemen förvärras?
– Det finns ett alkoholproblem bland äldre och vissa signaler tyder på att det växer. Personalen har ett ansvar att hantera hur alkoholen ska serveras. Men de äldre kan ju berusa sig redan i dag så det blir ingen skillnad
Men enligt Lena Lindgren, som är IOGT-NTO:s utvecklingskonsulent i Norrbottens och Västerbottens distrikt och ledamot i Robertsfors Hälsoförbund, skulle en utökad servering av alkohol på äldreboendena innebära en ökad risk för skador.
– Det är en fråga om fallolyckor som är ett stort problem i vården. Det är en fråga om mediciner som inte kan blandas med alkohol, säger hon och fortsätter:
– De gamla kan dricka i sina lägenheter redan i dag. Den här utredningen tillsätter regeringen för att locka 40-talister inför valet. Det är en stor grupp som snart ska in på äldreboendena som också har en högre alkoholkonsumtion, säger hon.
Joanna Wågström