Fotboll

Franska regeringen förbjuder alkohol i närheten av matcher

Efter tre dagar av sammandrabbningar mellan fotbollsfans och polisen i Marseille vill den franska regeringen förbjuda alkohol i närheten av arenor och fanzoner. Sedan denna artikel skrevs har beslut om förbud också fattats.

UEFA har hotat bestraffa både Ryssland och Storbritannien genom att stänga av deras lag från EM. Bakgrunden är att oroligheter bröt ut efter matchen mellan de båda lagen. Det skriver BBC.

Händelsen är dessvärre inte unik. I tre dagar har staden Marseille präglats av sammandrabbningar mellan polisen och ryska, brittiska och franska supportrar.

– Det som hände tillhör inte fotbollen. Det är inte det vi vill dela med oss av, sa Zlatan Ibrahimovic vid en presskonferens inför Sveriges EM-premiär mot Irland.

Storbritannien har erbjudit sig att skicka över polisförstärkning inför Storbritanniens nästa match.

Nu vill den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve stoppa försäljning av alkohol.

– Jag vill att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att förbjuda försäljning, konsumtion och transport av alkoholhaltiga drycker i känsliga områden under matchdagarna, dagen före match och de dagar fanzonerna är öppna, säger han.

Förbudet kommer att gälla på allmän plats såväl som i butiker. Lokalt får också myndigheter möjlighet att förbjuda kaféer och barer att servera dryck i burkar och andra förpackningar som kan användas som missiler.

Uppdatering: Enligt Sveriges Radio har den franska regeringen beslutat ge de lokala polischeferna nya befogenheter att förbjuda konsumtion och försäljning av alkohol dagen före match och matchdagen i de tio olika EM-städerna i Frankrike.

IOGT-internationals ordförande Kristina Sperkova tycker att UEFA har ett ansvar för våldet.

”Alkoholen är överallt. När de största stjärnorna intervjuas om sin insats direkt efter matchen är Carlsberg där. När de största stjärnorna firar sina mål är Carlsberg där. I början, i mitten och i slutet av matchen är Carlsberg där. Och Carlsberg tjänar pengar på det. Och så gör även UEFA.” skriver hon i sin blogg.

Hon tycker att det är orättvist att det bara är lagen med de bråkande fansen som riskerar att diskvalificeras.

”UEFA (och andra) måste sluta att sätta egen vinning före barns och familjers, före fans och till och med själva fotbollen. Efter de senaste dagarnas händelser med alkoholinducerat våld borde även Carlsberg ges en varning.”

Mer från Accent