alkohol

Fransk vinlobby varnar för restriktioner

Den franska vinindustrin känner sig hotad av en kommande hälsolag. Deras lobbygrupp, Vin & Societe, har startat en kampanj för att tvinga den franska regeringen att lyssna till industrins oro.

Den franska vinindustrins lobbygrupp, Vin & Societe, är oroliga för vilka konsekvenserna kan bli av den nya lagen som bland annat säger att varningstexterna på alkoholförpackningar, som idag uppmanar folk att dricka måttligt, framöver ska ersättas med texter som helt enkelt säger att alkohol är farligt. Det rapporterar vinwebbsidan decanter.com.

Lobbygruppen, som säger sig representera 500 000 anställda i vinindustrin, kräver att en statlig kommitté tillsätts för att se över alla lagar som kan påverka vinhandeln.

− Vi har skrivit till hälsoministern varje dag i tio månader utan att få något svar. Det är otroligt att inte hälsoministern vill träffa oss, säger Audrey Bourolleau, vd för Vin & Societe.

Hon kommenterar kravet på en kommitté med att vin inte bara är en folkhälsofråga.

− Det handlar om ekonomi, kultur och turism också, men idag är allt fokus på folkhälsa, säger hon.

Enligt Vin & Societe har vinindustrin även andra hot hängande över sig. Politikerna vill höja skatten på vin för att täppa till hål i sjukvårdsbudgeten. Skatten på öl och sprit har redan höjts.

Vinproducenterna brottas också med Loi Évin, den lag som sedan 1991 förbjuder alkoholreklam, och som eventuellt kommer att ändras till att även omfatta internet.

Mer från Accent