Cannabis

Fransk toppkandidat vill legalisera medicinsk cannabis

I vår går fransmännen till val. Benoit Hamon, Socialistpartiets presidentkandidat har uttalat sig för legalisering av medicinsk cannabis, då han bland annat anser att det kommer att gynna fransk ekonomi och skapa nya jobb.

Benoit Hamon säger i sitt partiprogram att legalisering av cannabis – och inte bara för medicinskt bruk – kan ge Frankrike många fördelar. Modellen är Colorado i USA, där cannabis för medicinskt bruk har varit laglig länge.

Hamon menar att nya jobb kommer att skapas inom bland annat jordbrukssektor och handel. Skattepengar kommer att strömma in till staten, eftersom de som säljer drogen förväntas betala skatt som för vilken vara som helst. Polisiära insatser mot de som använder cannabis kommer inte att behövas och turismen kommer att öka, enligt Hamon.

Han tillstår att legaliseringen förvisso kan orsaka en del problem. Bland annat barn kan drabbas direkt eller indirekt. Men sammantaget anser han att fördelarna överväger. Han driver nu frågan och kommer sannolikt att genomföra en legalisering om han blir Frankrikes näste president.

Men vad tycker fransmännen i den här frågan? Accent har pratat med fyra personer städerna i Aix en Provence och Arles.

Vad anser du om Hamons förslag om att legalisera cannabis?

Philippe, 46

– Jag tycker att det är ett dåligt förslag, jag ser många problem med det. Barn och unga kan drabbas hårt, man kan få psykoser och det kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Även om avsikten är att främst legalisera cannabis för medicinskt bruk, är risken stor att användandet av drogen sprider sig även bland de som inte är sjuka. Samtidigt är det en komplicerad fråga. Tyvärr tror jag att det kommer att bli en legalisering oavsett. Det har redan gått för långt, många använder cannabis redan. Det är helt enkelt för sent att vända om nu och jag tror att fler och fler länder kommer att gå samma väg.

Leyla, 28

– Jag är för en legalisering. Alla röker redan, så varför ska det vara olagligt? Det kostar bara en massa pengar att kontrollera och lagföra folk som använder cannabis. Om det blir lagligt vinner staten på det. Alkohol är mycket farligare och orsakar fler problem, ändå är det lagligt. Jag kan inte se några problem med att en person som har värk använder cannabis för att må bättre. Jag är en vän som lider av fibromyalgi och för henne är cannabis det enda som hjälper mot smärtorna.

Potier, 25

– Jag har ingen stark åsikt i frågan. Jag använder inte cannabis själv, men skulle aldrig döma någon som gör det. Jag tycker att man ska vara fri att göra som man vill så länge man inte stör någon annan. Jag tror att det kan finnas fördelar med att cannabis blir mer synligt, för då försvinner kriminaliteten kring drogen. Allt blir öppet, staten kan tjäna pengar i stället för de kriminella. Det är positivt.

Sylvie, 60

– Jag är emot alla droger och det inkluderar även alkohol och tobak. Jag tror att vi går mot en cannabislegalisering på sikt, men jag hoppas att den franska staten då tar ansvar för att försäljningen av drogen är ordentligt reglerad, så att den inte hamnar i fel händer. Exempelvis på barn. Jag tror att en viss typ av kriminalitet kommer att minska av en legalisering, men de som sysslar med och säljer droger kommer att hitta andra sätt att försörja sig. Problemen kommer inte att försvinna för att man legaliserar medicinsk cannabis, de ändrar bara karaktär. Jag önskar att staten skulle ta ett helhetsgrepp om alla droger och även reglera bruket av alkohol.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent