Storbritannien

Förlängda öppettider leder till mer fylleri och ökade alkoholskador

Ökade öppettider skulle leda till mindre våld runt stängningsdags, men ledde till mer fylleri och skador. Det visar ny forskning.

Utökade serveringstider i England och Wales har ökat berusningsdrickandet och lett till en ökning av hälsoproblem enligt ny forskning. Det skriver The Guardian.

En studie genomförd av ekonomiforskare vid Lancaster University visar att medan de utökade serveringstiderna har mycket liten påverkan på de vanliga konsumenterna har de resulterat i ökad konsumtion hos dem som redan dricker för mycket.

Förhoppningarna var att de ökade serveringstiderna skulle bidra till att konsumenterna skulle dricka mer ”kontinentalt” och inte häva i sig för att hinna dricka så mycket som möjligt före stängningsdags. Dessutom trodde politikerna att om inte alla ställen stängde samtidigt skulle det uppstå mindre bråk.

Så blev det nu inte. Lagen som tillåter vissa serveringsställen att hålla öppet till 05 i stället för till 23, har lett till att många klubbar och pubar utökat sina öppettider. De som dricker mycket hinner nu dricka ännu mer och fler blir berusade, vilket har lett till ökade fysiska och psykiska skador.

– Vi visar att större tillgänglighet, i form av längre öppettider, leder till mer drickande. Det borde inte nödvändigtvis leda till ökade skador eftersom drickandet sprids ut över en längre tid, men i vår analys ser vi att den ökade konsumtionen lett till en försämring av både den fysiska och psykiska hälsan, säger professor Colin Green, vid ekonomiska institutionen vid Lancaster University.

Forskarna upptäckte att de utvidgade serveringstiderna ledde till att 36 procent fler drack 12 eller fler enheter alkohol, vilket ungefär motsvarar fem ”pints” öl eller fem glas vin, under en kväll. Antalet som drack 16 eller fler enheter ökade med 29 procent.

Enligt forskarna ökar risken för att individen får hälsoproblem för varje glas extra personen dricker under en kväll då alkoholkonsumtionen redan är hög.

– För högkonsumenter blir effekten påtaglig. Att så många fler dricker 12 enheter under en enda kväll leder till en 16-procentig ökning av fysiska hälsoproblem. Ungefär samma ökning gäller för mentala hälsoproblem, säger Colin Green.

Mer från Accent