Fotbolls-VM

”Förbluffad över alla fulla människor”

Fifa tvingade Brasilien att ändra lagen så att alkohol kan serveras på arenorna under fotbolls-VM. Nu syns resultatet i form av fylla och bråk – och representanter från Fifa "är överraskade".

Efter problem med våld och oroligheter på landets fotbollsarenor bestämde man i Brasilien för tio år sedan att förbjuda alkoholförsäljning där. När det senare blev klart att landet skulle arrangera fotbolls-VM ställde internationella fotbollförbundet Fifa kravet att förbudet skulle bort.

Bakgrunden är att en av vm:s största sponsorer är öljätten Anheuser-Bush. Fifas vice ordförande Jerome Valcke beskrev borttagandet av försäljningsförbudet som en ”icke förhandlingsbar fråga” inför mästerskapet.

Nu skriver Aftonbladet om hur samma Jerome Valcke nu häpnar över fyllan på VM-arenorna.

– Jag var förbluffad över antalet fulla människor och alkoholnivån hos folk. Det var en överraskning, säger han när han gästade brasilianska tv-kanalen SporTV och antydde också att en tuffare alkoholpolicy kunde vara på ingång:

– Om vi tycker det är nödvändigt att kontrollera alkoholförsäljningen så kommer vi att göra det. Vi skulle aldrig äventyra matchens säkerhet, säger han enligt AP.

Enligt Aftonbladet har det varit stökigt på flera arenor under VM där publikvärdar och vakter har fått gå in för att avstyra slagsmål och bråk.

Mer från Accent