Föräldrar och kompisar langar mest

Kompisar och föräldrar är de flitigaste langarna. Var tredje elev i gymnasiets årskurs två har fått tag på alkohol via sina föräldrar. Det visar CANs, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings, senaste drogvaneundersökning.

– Föräldrarna ser inte sig själva som langare, det är fula gubbar som sitter på bänken som är langare. De ser sig själva som snälla och så vill de lära sina barn dricka, säger Helena Bergkvist som är verksamhetsansvarig för antilagningskampanjen Tänk om på IOGT-NTO.

Enligt CANs undersökning från 2009 fick 33 procent av ungdomarna i årskurs 9 tag på alkohol genom kompisar eller via sina syskon. 15 procent fick den från sina föräldrar.

I årskurs två på gymnasiet uppger var tredje person att de fått alkohol av sina föräldrar. Medan 51 procent har gått via kompisar eller syskon.

– Föräldrarna tänker att de ska hindra barnen från att dricka hembränt och sådant genom att de får öl och cider. Men de som får alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra, säger Helena Bergkvist.

Inför Valborgsmässoafton kommer IOGT-NTO tillsammans med Statens Folkhälsoinstitut, Polisen och Systembolaget försöka att minska lagningen genom att sprida Tänk om-budskapet med hjälp av annonser, flygbladsutdelning och reklam på bussar.

– Föräldrarna måste se att de är en del av langningen. Bakom varje full tonåring står det en vuxen som antingen har köpt ut eller sålt till en minderårig, säger Helena Bergkvist.

Joanna Wågström

Mer från Accent