Politik

FN: Missbruk är en sjukdom inte ett brott

Att det är kriminellt att knarka ifrågasätts allt mer runt om i världen. Nu uppmanar Yury Fedotov, FN:s chef för narkotikafrågor, medlemsländerna att bemöta missbruk som en sjukdom och inte ett brott. Men i Sverige finns det ingen politisk vilja att avkriminalisera narkotikabruket.

När FN:s nya chef för narkotikafrågor Yury Fedotov talade vid FN-mötet om narkotika i Wien igår uppmanade han medlemsländerna att bemöta narkotikamissbruk som en sjukdom och inte som ett brott. Därmed sållar han sig till en rad ledare världen över som anser att den tidigare strategin där man kriminaliserar missbrukare inte fungerar.

Fedotov talade om att produktionen av opium har ökat med 80 procent mellan 1989 och 2009. Att knarkindustrin omsätter 320 miljarder dollar, cirka 2 000 miljarder svenska kronor, per år och att narkotikamissbruket bland världens befolkning är stort. Mellan 150 och 250 miljoner människor använder narkotika varje år.

Den illegala odlingen av narkotika ska man, enligt Fedotov, även fortsättningsvis slå ner på. Man ska fortsätta med riktade insatser i de områden där den största narkotikaproduktionen sker.

Men när det gäller användningen av narkotika går Fedotov i sin föregångares fotspår. Tidigare narkotikachefen inom FN Antonio Maria Costa uttalade strax innan han avgick sitt stöd för de länder som avkriminaliserar bruket av narkotika.

Och Fedotov och Costa är inte ensamma.

USA lade ner sitt så kallade “war on drugs” för ett år sedan efter att Obamas administration konstaterat att den 40-åriga strategin var ett misslyckande. Åtskilliga miljoner dollar har satsats på att bekämpa narkotikan. Utan resultat. Missbruket, smugglingen och knarkhandeln har fortgått. Med drogtsaren Gil Kerlikowske i ledningen lades knarkkriget ner – även om USA även fortsättningsvis kommer att bedriva ett krig mot knarket vid sina gränser – numera ska missbrukare behandlas av primärvården, inte gripas av polisen.

I Storbritannien har före detta ledare för säkerhetstjänsten MI5, åklagarmyndigheten Crown Prosecution Service och nyhetskanalen BBC nyligen konstaterat att knarkkriget misslyckats även där. De har tillsammans med parlamentsledamöter bildat en grupp som ska jobba för att ändra narkotikalagstiftningen i landet. Minimimålet är att åklagarmyndigheten och polisen inte ska fängsla personer som använder narkotika. Men de kan också komma att kräva att regeringen ska avkriminalisera bruket av narkotika. Det här rapporterar tidningen The Telegraph.

Flera av Sydamerikas före detta presidenter har tröttnat på våldet som följer i knarkhandelns spår. Colombias före detta president Cesar Gaviria, Fernando Henrique Cardoso tidigare president i Brasilien och Ernesto Zedillo i Mexico har alla sagt att de vill legalisera narkotika för att minska kriminaliteten kopplad till knarkhandeln. I en intervju sade Colombias nuvarande president Juan Manuel Santos att han tycker att det är ett alternativ som kan diskuteras.

Strömningarna har inte nått Sverige. Här råder det så gott som politisk enighet kring att användandet av narkotika ska vara kriminellt. Vänsterpartiet har stuckit ut hakan och tagit ställning för att det inte ska vara olagligt att ha narkotika i kroppen men inget av de övriga partierna har hakat på.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som är ansvarig för narkotikapolitiken uppger till Accent att man inte kommer att rubba på kriminaliseringen av eget bruk av narkotika i Sverige, inte ens om FN förespråkar att missbruk inte ska behandlas som ett brott.

Enligt henne skiljer sig Sveriges kriminalisering från den strategi som man exempelvis tidigare hade i USA. Där man hela tiden fängslade de som använde narkotika. I Sverige har vi kriminaliseringen för att tidigt kunna upptäcka personer med missbruksproblem och erbjuda dem vård, inte för att de ska straffas, säger hon.
Men om det visar sig att Sverige hade fel, att kriminaliseringen driver bort missbrukare från vård? Enligt Maria Larsson finns det inget fog för att säga så eftersom Sverige med vår restriktiva politik ligger bra till när det gäller narkotikaanvändandet jämfört med andra länder. Sverige är ett föregångsland.

Joanna Wågström

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer