Flygfylleri ska bli brottsligt

Nu ska det bli olagligt för piloter att flyga plan med alkohol i kroppen. Samma regler som vid bilkörning ska gälla, enligt ett förslag som regeringen presenterade i dag.

– Vi likställer flygtrafiken med annan trafik, säger Henrik Hansson som är politiskt sakkunnig hos infrastruktursministern Åsa Torstensson.

Enligt de nya lagarna, som kan komma att träda i kraft i början på september, kan en pilot eller annan personal som har med flygsäkerheten att göra dömas till fängelse i upp till två år för flygfylleri.

Över 0,2 promille alkohol ger böter eller fängelse upp till sex månader. Vid 1,0 promille rubriceras brottet som grovt och kan ge upp till två års fängelse. Det blir nolltolerans för narkotika.

– Det är inte så att vi har haft ett problem med fulla piloter utan det här gör vi för att det bör finnas ett regelverk. Det finns ingen anledning att olika regler ska gälla för den som kör moped med alkohol i kroppen än för den som flyger ett flygplan, säger Henrik Hansson.

Tidigare har det bara funnits rekommendationer från Transportstyrelsen som flygpersonalen har haft att hålla sig till när det gäller promillehalter.

Det nya regelverket ger också polisen utökade befogenheter. De kommer att kunna genomföra rutinkontroller i form av både utandningsprov och ögonkontroller.

Även för fulla passagerare skärps lagen. Tidigare har en oregerlig flygresenär endast kunnat bli bötfälld men nu höjs straffsatsen så att personen kan dömas till sex månaders fängelse.

– Fulla passagerare har vi bedömt som ett problem. Det är så många personer som berörs och de kan vara en risk för flygsäkerheten, säger Henrik Hansson.

Joanna Wågström

Mer från Accent