Flera döda av syntetdrog i Norge

DRUGNEWS. En livsfarlig drog, PMMA, som säljs som ecstasy och amfetamin, har krävt minst tolv människors liv i Norge sedan i somras. Drogen är ovanlig i Sverige och sedan länge narkotikaklassad.

Det är främst unga personer under 30 år som har avlidit av PMMA (4-metoxy-N-metamfetamin eller paramethoxymethamfetamin) som narkotikaklassades i Norge i november.

Detta efter att flera dödsfall inträffat runt hela landet, särskilt i Oslo och Östlandet, men även tre dödsfall i Tromsöområdet i norr. Även flera bilförare påverkade av syntetdrogen har upptäckts.

Drogen säljs främst till missbrukare som brukar ta ecstasy eller amfetamin, men anses mycket ”giftigare”, enligt norska Folkhälsoinstitutet. Den ger liknande effekter som de mer kända preparaten. Men har långsammare rusverkan, vilket ökar risken att överdosera. Flera har drabbats av hallucinationer, hög kroppstemperatur, hjärtbesvär och även hjärtstillestånd.

I övriga Europa och USA är drogen sällsynt numer. Redan 2002 slog EU larm om PMMA efter flera dödsfall och rekommenderade narkotikaklassning, vilket Sverige följde. I Danmark skadades flera missbrukare av drogen som då gick under namnet Mitsubishi Röd, utifrån logotypen på tabletten.

Drogen kan även sniffas och blandas ut i vätska och injiceras.

PMMA finns trots nya klassningen kvar på norska marknaden. Enligt rikskriminalpolisen, Kripos, beslagtogs andra halvåret ifjol 20 kilo vid ett 80-tal ärenden, det mesta i pulverform, enligt Aftenposten och Nordlys.

I Sverige var det länge sedan tullen gjorde beslag av PMMA, uppger dess narkotikaexpert Lars Hansson för Drugnews.

Drugnews/SL

Mer från Accent