Nya alkoholvanor dödar fler

Allt fler svenskar dör av skrumplever. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Stockholms Universitet som presenteras i dag. Våra nya kontinentala alkoholvanor med mycket öl- och vindrickande tros ligga bakom.

I takt med våra nya alkoholvanor har antalet dödsfall orsakade av alkoholrelaterade leversjukdomar ökat kraftigt.

Under åren 1997 till 2007 ökade antalet kvinnor som dött av en leversjukdom orsakad av alkohol med 83 procent, motsvarande siffra för män är 65 procent. Det skriver Läkartidningen i dag.

Även antalet personer som vårdas för alkoholrelaterade leversjukdomar ökade under perioden men trots att fler fick vård var det ändå fler som dog.

Under samma tidsperiod har svenskarna minskat sitt spritdrickande, även om den totala alkoholkonsumtionen ökat.

Mellan åren 1997 och 2007 ökade svenskens genomsnittliga alkoholkonsumtion från 8,2 liter hundraprocentig sprit per år till 9,8 liter. Spritkonsumtionen minskade med 8 procent medan öldrickandet gick upp 60 procent. Vinkonsumtionen ökade med 48 procent.

– Detta medför att det tidigare observerade sambandet mellan spritförsäljning och leverskador inte längre kan förklara utvecklingen de senaste tio åren utan att det främst är uppgången i vin- och starkölskonsumtion som är kopplad till ökningen av alkoholorsakad leversjukdom, skriver forskarna i en presentation av studien. Där de också kopplar den ökade dödligheten till Sveriges inträde i EU och vår nya dryckeskultur.

Enligt Anna Carlstedt som är ordförande för IOGT-NTO är siffrorna väntade.

– Jag är inte förvånad. Det här är den förväntade effekten av den alkoholpolitik som har förts de senaste tio-femton åren. Alkoholreklam har blivit tillåtet, realpriserna på alkohol har minskat och antalet serveringstillstånd har ökat dramatiskt, säger hon i en kommentar. Förhoppningsvis får det här regeringen att tänka till. Tyvärr ser det mörkt ut i nuläget. Bland annat vill regeringen införa gårdsförsäljning vilket kan göra att EU inte låter oss ha kvar Systembolaget. Då skulle skadorna rusa i höjden.

Joanna Wågström

Mer från Accent