Fler döda hittade i knarkvåldets Mexiko

DRUGNEWS. Militärer från marinen gjorde efter en eldstrid med en knarkkartell häromdagen en makaber upptäckt – 72 avrättade personer hittades kringslängda på en ranch i norra Mexiko. En marinsoldat och tre gängmedlemmar dödades i själva striden.

Liken efter 58 män och 14 kvinnor hittades på egendomen utanför den lilla staden San Fernando, söder om gränsstaden Matamoros som gränsar mot Texas. Hur länge de kringslängda kropparna legat där är oklart. Fyndet av den ytliga massgraven nära kusten vid Mexikanska Gulfen är det hittills största som gjorts i det våldsdrabbade landet sedan president Felipe Calderon trappade upp bekämpning av knarkligorna i december 2006.

– Den federala regeringen fördömer de barbariska handlingarna som utförs av de kriminella organisationerna. Likaså fördömer samhället i sin helhet dessa typer av handlingar som klart illustrerar den absoluta nödvändigheten att fortsätta bekämpa de kriminella med alla till buds stående medel, uppger en talesperson för den mexikanska marinen till Associated Press.

Anfallet mot ranchen gjordes efter tips från en man som skottskadats vid ett överfall i närheten av egendomen. Mannen tog sig till en vägspärr som bemannades av en marinstyrka och som genast slog larm till sitt högkvarter.

Marinflyg sattes in och trupper på land tog sig till platsen. När ligan upptäckte marinsoldaterna öppnade man eld och försökte fly. Tre ligamedlemmar och en marinsoldat dödades under striden. En minderårig i kartellen greps och 21 olika skjutvapen togs i beslag.

När soldaterna sedan genomsökte egendom gjordes det makabra fyndet. Området nära gränsen till Texas har den senaste tiden varit mycket våldsdrabbat sedan de tidigare allierade Gulf-kartellen och Zetas började slåss om kontrollen över den lukrativa narkotikasmugglingen till USA.

I maj upptäcktes 55 lik som dumpats i en sedan länge övergiven gruva nära gränsen till Texas. I juli hittades kropparna efter 51 människor nedgrävda vid en soptipp nära staden Monterrey.

Fler än 28 000 människor har hittills fallit offer i drogrelaterade strider i Mexiko sedan offensiven mot de kriminella ligorna inleddes. Flera är oskyldiga som hamnat i skottlinjen. Våldet i landet har eskalerat, korruption ökat och rättsstaten hotas.

Drugnews/BC

Mer från Accent