I går la sig 24 människor ner och spelade döda mitt på Sergels torg i Stockholm. Syftet med den så kallade flashmoben var att visa på hur många som dör till följd av rattfylleri samt att väcka nyfikenhet inför Trafiknykterhetens dag 29 september.
En flashmob är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats för att göra en gemensam handling som är oväntad för omgivningen. Initiativet till gårdagens flashmob tog Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.
– Vi skapade en Facebooksida där vi la upp en beskrivning över hur det skulle gå till, säger Lisa Possne, kreativ ledare för Trafiknykterhetens dag på MHF.
Deltagarna samlades kvart i fem vid ett stort, rött hjärta som placerats ut mitt på Sergels torg. Klockan fem la sig alla ner och spelade döda under en minut.
– Det var över hundra anmälda på Facebook-sidan, men sedan började det ösregna på eftermiddagen så det blev inte så många som kom. Vi blev 24 stycken.
Hur reagerade folk runt omkring?
– Vissa ställde sig och tittade, och vissa fortsatte gå medan de tittade. Men den riktigt stora aha-upplevelsen uteblev nog eftersom vi inte var så många. Men folk kom fram efteråt och frågade, så det fanns en nyfikenhet.
Vad var syftet med flashmoben?
– Det här var en förmanifestation inför Trafiknykterhetens dag. Vi ville visa hur många det är som dör till följd av rattfylleri varje år. Det blev även som en tyst minut. Vi filmade och ska lägga upp filmen på Youtube också.
Det är mer än två veckor kvar till Trafiknykterhetens dag – varför är ni så tidigt ute?
– Vi vill väcka nyfikenhet och sprida information i god tid före själva dagen. Trafiknykterhetens dag är ju bara en dag om året, och många vet inte att rattfylleri är ett så stort problem, säger Lisa Possne.
Jenny Stadigs