Finskt mellanöl kan tas bort från butikshyllan

Bort med mellanölet från butikerna. Det kräver Finlands inrikesminister, kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen.

I Finland är det inte svårt att få tag i mellanöl. Förutom i matbutikerna säljs den exempelvis även i kiosker och på bensinmackar. Päivi Räsänen, som är starkt engagerad i nykterhetsfrågan, vill nu att alkoholgränsen ska sänkas till 3, 5 procent vad gäller det öl som säljs i butiker.

– De starkare produkterna skulle sedan säljas på Alko (det finländska systembolaget), föreslår hon.

Räsänen är inte den enda, som föreslår att mellanölet tas bort från matbutikerna. Liknande tankar har framförts av omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (s) i en intervju för Åbo-tidningen Turun Sanomat.

Men frågan är i vilken mån de har folkopinionen med sig. Finländarna är vana vid att kunna köpa mellanöl även i närbutiken. En färsk undersökning från opinionsinstitutet TSN Gallup visar, att över 80 procent av finländarna även framöver vill behålla försäljningen av mellanöl i butikerna.

Alkoholfrågan har kommit i centrum vid flera tillfällen i Finland på senare tid. Så var exempelvis fallet när kristdemokraterna höll kongress för ett par veckor sedan.

– Om man i vinlandet Italien kan förbjuda försäljning av alkohol vid fotbollsmatcher, varför kan inte vi i Finland stänga av ölkranarna när det är hockeymatch? frågade hon då.

Enligt inrikesminister Räsänen är drogerna, med alla deras konsekvenser för liv och hälsa, det mest överhängande säkerhetsproblem för Finland.

– En bestämd alkholpolitik är lika viktig som bekämpningen av svart ekonomi, menar hon.

Den finländska regeringen har redan beslutat att höja alkoholskatten med 100 miljoner euro, det vill säga närmare en miljard kronor.

Sören Viktorsson, Helsingfors

Mer från Accent