Festivalens baksida

Kommunerna bryter mot alkohollagen för att göra festivalarrangörerna nöjda. Dessutom förekommer våldsbrott och ungdomsfylleri. Det är den negativa baksidan av sommarens festivaler enligt P1:s program Kaliber.

Kaliber har tittat på Hultsfredsfestivalen, Peace & Love och Sweden Rock.

På både Hultsfredsfestivalen och Sweden Rock serverades alkohol på hela området och inte, som alkohollagen säger, inom avgränsade områden. I båda fallen har politikerna beslutat om serveringstillstånden i strid med tjänstemännens utlåtanden.

– Man vill gå sökande till mötes och då pratar jag om festivalarrangören, säger Ove Karlsson, alkoholhandläggare i Hultsfred, till Sveriges Radio.

Politikerna, i både Hultsfred och Sölvesborg, anser bara att de gjort en annan tolkning av lagen än vad alkoholhandläggarna gjort.

Efter förra årets Peace & Love-festival inkom 13 anmälningar om sexualbrott. Enligt polisen är det ungefär vad man kan förvänta sig.

– Med respekt för dem som drabbats av brotten är det ett faktum. Man kan inte samla 50 000 människor i Sverige idag utan att det begås brott, säger Thomas Hellgren vid Borlängepolisen.

Åldersgränsen för Peace & Love kommer i år att höjas från 15 till 16 år efter kritik mot ungdomsfylleriet på campingplatsen.

Eva Ekeroth

Mer från Accent