FDA: Farligt blanda alkohol med koffein

Fyra tillverkare av energidrycker som innehåller alkohol har fått en varning av USA:s Food and drug administration, FDA. Myndigheten har sedan november 2009 utrett om det är farligt att blanda alkohol med koffein. Nu har man kommit fram till att koffeinet inte kan anses vara en säker tillsats i dryckerna, blandningen ses som en hälsorisk.

Via brev uppmanar FDA de fyra producenterna att inom 15 dagar skicka in ett svar där de förklarar vad de tänker göra åt saken. Om de inte vidtar några åtgärder kan FDA stoppa produktionen av dryckerna.

Phusion Projects som tillverkar Four Loco, en dryck som innehåller lika mycket alkohol som fyra öl och samma mängd koffein som en kopp kaffe, är ett av företagen som varnas. Phusion Projects meddelade tre dagar innan FDA offentliggjorde sina slutsatser att de tar bort koffeinet och andra uppiggande ämnen ur sina produkter.

”Genom att vi gör det här i dag, har vi än en gång demonstrerat ledarskap, samarbetsvillighet och samhällsansvar”, skriver företagets grundare och ledare Chris Hunter, Jeff Wright and Jaisen Freeman i en kommentar.

Debatten om energidrycker som innehåller alkohol blossade upp i USA nyligen då ett stort antal ungdomar lagts in på sjukhus efter att ha druckit de här produkterna. Energidrycker med alkohol har redan förbjudits i staterna Michigan och Washington samt på flera universitet och college.

Joanna Wågström

Mer från Accent