Fängelse för ledarna i sprithärvan

DRUGNEWS. Tre huvudmän döms till fängelse mellan två och tre år i den omfattande sprithärvan i Halland och Småland. Ligan har tillverkat, distribuerat och sålt mängder av alkohol till en stor kundkrets.

”Sprithanteringen har skötts industriellt och professionellt samt med stor affärsmässighet”, står det i domen från Jönköpings tingsrätt. Ett tiotal personer fick i tisdags sina straff, varav topptrion får längst fängelsestraff.

I samordnade polisrazzior stängdes i december en spritfabrik och beslagtogs alkohol, vapen och kontanter. Minst 10 000 liter sprit hade tillverkats olagligt utanför Varberg. Den man som styrde verksamheten där döms till två år och tre månaders fängelse.

En ledare för ett mc-gäng i Anderstorp döms till 2,5 års fängelse för att tagit emot och sålt den illegala spriten vidare. I Nässjö tog en 60-årig man emot sprit och tappade upp den i flaskor som såldes vidare. Han får hårdaste straffet på tre års fängelse för sin roll i härvan. Han ska dessutom betala en halv miljon kronor till staten.

Den olagliga verksamheten har bedrivits över ett stort område och omsatt miljonbelopp.

Troligt är att domar kan komma att överklagas. Dessutom pågår även en internutredning där även poliser misstänks ha köpt illegal alkohol av 60-åringen, uppger Sveriges Radio Halland.

Drugnews/SL

Mer från Accent