Få nyheter på alkoholområdet i budgeten

Finansminister Anders Borg presenterade regeringens budget. Foto: Pawel Flato.

Regeringen satsar 256,7 miljoner på alkohol- narkotika- dopnings- och tobakspolitiska åtgärder 2011. Det är lika mycket som föregående år. Alkoholskatten ska höjas men när det blir av kan regeringen inte säga.

– Det positiva är att de fortsätter på den inslagna vägen och satsar mycket pengar på förebyggande åtgärder, säger IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt.

Hur pengarna ska fördelas är inte klart ännu. Anna Carlstedt,som sitter i regeringens ANDT-råd för IOGT-NTO:s räkning, vill att regeringen ska satsa på barn i missbruksmiljö, att kommunerna ska bli bättre på att se till att alkohollagen efterlevs och att fler alkoholfria miljöer skapas.

– Eftersom vi har en plats i regeringens råd kan vi absolut vara med och påverka hur pengarna fördelas, säger hon.

Rådet träffas på måndag och det blir antagligen då som det kommer att presenteras vad pengarna ska gå till.

Regeringens vallöfte om att höja alkoholskatten med 13 procent ligger just nu på is. Förslaget finns med i budgeten men när skattehöjningen kommer är oklart.

– De säger att de ska höja den när det blir läge ekonomiskt. Vi tycker att de borde ha gjort det på en gång men det är inte så populärt i den allmänna opinionen så de drar väl ut på det, säger Anna Carlstedt.

Joanna Wågström

Mer från Accent