Extraskatt på lådviner?

DRUGNEWS. Systembolaget föreslår en extra skatt på lådviner som skulle kunna leda till prishöjningar på 25-30 procent. Regeringen har redan tidigare flaggat för höjda alkoholskatter från årsskiftet.

I samband med vårbudget lades så föreslog finansminister Anders Borg även att alkoholskatterna ska höjas från 2012 med 12,7 procent för öl och vin och 5 procent för starksprit.

Remissvaren på förslaget har nu kommit in. Systembolaget tycker inte dessa höjningar är tillräckliga, utan vill ha en extraskatt på lådviner, rapporterar Dagens Nyheter.

Sedan boxarna infördes har de tagit över och står idag för 60 procent av den totala vinförsäljningen (173 miljoner liter ifjol).

Kunderna får ofta motsvarande fyra flaskor till priset av tre genom att köpa lådvin. Det är denna mängdrabatt jämfört med att köpa flaskor som Systembolaget vill ta bort med en extraskatt ”för att den svenska alkoholpolitiken ska framstå som konsekvent”.

En sådan extraskatt på lådvin är möjlig, tror Systembolagets.

– Tyskland, Frankrike och andra EU-länder har använt EU-direktivet för att lägga särskild skatt på alkoläsk. Då tycker vi att man borde kunna införa en särskild skatt också på boxviner, säger presschef Lennart Agén till DN.

Förslaget om extraskatt på lådvin ”är intressant” tycker en politisk sakkunnig på Socialdepartementet.
Tidigare har även Folkhälsoinstitutet föreslagit att priset höjs så att mängdrabatten på lådviner upphör.

Drugnews/SL

Mer från Accent