Storbritannien

Experter: Brittiska regeringen dansar efter alkoholindustrins pipa

Tjänstemän och ministrar hade 130 möten med industrin under perioden då regeringen diskuterade olika former för priskontroll. Det har fått experter att anklaga regeringen för att lyssna allt för mycket på industrin.

När David Cameron i juli förra året drog tillbaka förslaget att införa minimipriser med hänvisning till att det inte fanns tillräckligt med konkreta bevis för att det skulle leda till minskat skadligt drickande beslöt the British Medical Journal att undersöka saken närmare. De fann att regeringstjänstemän och ministrar haft 130 möten med företrädare för detaljhandeln och alkoholindustrin inför beslutet. Det rapporterar The Guardian i dag.

Nu anklagar experter regeringen för att lyssna allt för mycket på industrin.

Regeringen menar att mötena var helt enligt reglerna och att ungefär lika många hållit med företrädare för hälsolobbyn. Både Labour-partiet och medicinska experter har dock fördömt den tillgänglighet regeringen visat lobbyister i en så viktig folkhälsofråga.

I ett öppet brev har 21 överläkare och företrädare för hälsoorganisationer uttryckt oro för att stora företag är viktigare än folkhälsa för regeringen.

– Alkoholindustrin fortsätter att ha största möjliga tillgång till regeringstjänstemän och ministrar medan det saknas forum, fria från särintressen, där folkhälsans företrädare kan lägga fram sin sak, säger professor Ian Gillmore, rådgivare i alkoholfrågor åt Royal College of Physicians.

Labours ”skuggminister” i hälsofrågor, Andy Burnham, hävdar att regeringen står upp för fel personer.

En talesperson för Hälsodepartementet hävdar att ”insinuationerna är helt ogrundade och att antalet möten som hållits med andra organisationer är lika stort”

– Med en regering som försöker nå förbättringar på folkhälsoområdet genom frivilliga överenskommelser med industrin krävs att ett större antal tjänstemän har många olika slags möten med olika grupper, säger hon.

Hon tillägger att regeringen fortfarande överväger att införa minimipriser.

Mer från Accent