EU vill stoppa mefedron i hela Europa

DRUGNEWS EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att förbjuda den farliga syntetdrogen mefedron. Den ecstasy-liknande nätdrogen är förbjuden i Sverige, men är fortfarande tillåten i tolv EU-länder.

– Mefedron är ett farligt narkotiskt preparat som säljs via internet och ute på gatan. Det är vårt ansvar att skydda unga mot farliga nya psykoaktiva ämnen som mefedron, säger Viviane Reding, kommissionär med ansvar för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap, i en kommentar.

Drogen sprids ofta via internetsajter och vidare till ungdomar som använder den som rusmedel. Den är svårdoserad och har lett till flera dödsfall, minst två dokumenterade fall har rapporterats där mefedron varit direkta dödsorsaken. Men spår av ämnet har hittats vid obduktion av 37 döda bara på Storbritannien och Irland.

Vetenskapliga riskbedömningar av EU:s drogobservatorium i Lissabon visar att mefedron kan orsaka akuta hälsoskador och är mycket beroendeframkallande. Drogen kan jämföras med ecstasy eller kokain och säljs mest i pulverform, men även kapslar och tabletter förekommer.

Sverige narkotikaklassade mefedron i maj 2009, men langas fortfarande illegalt i landet. Drogen har följts av andra substanser som kunnat säljas lagligt en tid efter att kemiska strukturen ändrats något. Efterföljaren metedron ledde också till skador och har nu förbjudets, Flephedron är en annan som nyligen stoppats.

Drogerna har ingen medicinsk användning. Hittills har ämnet mefedron stoppats genom kontroll även i Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Irland, Italien, Lettland, Luxemburg, Malta, Polen, Rumänien, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Men övriga tolv EU-länder uppmanas nu alltså att göra det samma.

Om kommissionens förslag – som nu går till rådet för beslut – följs skulle tillverkning och marknadsföring av mefedron kriminaliseras i hela Europa.

I Sverige vill regeringen skärpa insatserna mot nätdroger, bland annat genom att ge tull och polis möjlighet att skyddsomhänderta nya substanser som inte ännu är förbjudna, men som det finns starka skäl anta att de borde eller är på gång att klassas. Förslaget kommer inom kort att lämnas för beslut i riksdagen.

Drugnews/SL

Mer från Accent