Skattesänkning

Estland och Lettland tävlar om alkoholkonsumenterna

Både Estland och Lettland sänker alkoholskatten för att slåss om konsumenterna. Det har fått alkoholförsäljningen att skjuta i höjden.

De senaste åren har estländarna köpt en fjärdedel av all sin alkohol i grannlandet Lettland, eftersom beskattningen där varit betydligt lägre – hittills.

För att locka tillbaka köparna har Estland beslutat sig för att sänka alkoholskatten med 25 procent sedan början av juli i år, rapporterar SVT.

Beslutet har fått Lettland att reagera. Nu har de gett beskedet att man sänker skatten på stark alkohol med 15 procent för att locka tillbaka köparna igen.

– Lettland har inget annat val än att följa Estlands exempel, sade Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš i somras om skattesänkningskriget, enligt Yle.

Sedan dess har försäljningen ökat påtagligt i båda länderna. I juli månad ökade försäljningen i Estland med 20 procent jämfört med samma månad i fjol. Skattesänkningen gjorde att flera försäljare också sänkte priserna på de alkoholhaltiga dryckerna.

Men den ökade alkoholförsäljningen beror inte enbart på de sänkta priserna, utan också på att starka alkoholhaltiga drycker säljer bättre under kalla somrar, likt 2019, säger Andres Lember, marknadsföringschef för Coop Estonia till Yle:

– Om det är varmt går i sin tur svaga alkoholdrycker bättre åt. Vi har inte sett någon skillnad i försäljningen av svaga drycker jämfört med i fjol.

De båda baltiska länderna är i stort behov av att alkoholförsäljningen stannar inom sina respektive länders gränser. Å ena sidan har Estlands finansministerium räknat med att man förlorar hundratals miljoner euro i skatteinkomster. Å andra sidan har Lettlands parlament räknat ut att landet skulle förlora 92 miljoner euro om de inte sänker skatten, eftersom fler köpare annars skulle åka över gränsen för att inhandla alkoholhaltiga drycker.

Mer från Accent