Gränshandel

Estland höjer alkoholskatten mer än planerat

Estland höjer alkoholskatten med 15 procent och hoppas halvera den inhemska alkoholkonsumtionen fram till år 2030. Men räcker det för att stoppa ”spritrallyt” till Finland?

Redan i april meddelade den nytillträdda estniska regeringen, att alkoholskatten ska höjas. Alkoholskador är ett stort problem i Estland och nu vill man på allvar ta itu med problemet.

I slutet av förra veckan meddelade så landets finansminister Sven Sester, att alkoholskatten höjs inte med tio utan med 15 procent från och med februari 2016. Till detta kommer ytterligare höjningar om tio procent för 2017 och 2018.

Reaktionerna från den inhemska alkoholindustrin lät inte vänta på sig. En företrädare för alkoholproducenten Liviko menade, att de estniska konsumenterna framgent kommer lockas att göra sina dryckesinköp i grannlandet Lettland.

Men kommer höjningarna att påverka det så kallade ”spritrallyt” mellan Finland och Estland?

– Ja, säger finländske alkoholforskaren Esa Österberg i en färsk intervju med radio- och tv-bolaget Yle. Varje höjning som minskar gapet mellan finländska och estniska alkoholpriser påverkar konsumenternas beteende. Men, tillägger han, skattehöjningen måste vara verkligt betydande för att införseln ska påverkas radikalt.

Estlands regering har en svår balansgång att gå. Dels handlar det om risken för ökad införsel från Lettland och dels om risken för ökad smuggling och hembränning.

Mer från Accent