England och Wales inför minimipris på alkohol

I april nästa år införs ett minimipris på alkohol i England och Wales. Regeringen hoppas att det här ska minska brottsligheten, men kritiker anser att minimipriserna är alldeles för lågt satta.

Minimipriset för en burk öl blir 0,38 pund, motsvarande 4,20 kronor, och minimipriset för 0,7 liter whiskey blir 8 pund, motsvarande 88,50 kronor. En flaska vin kommer att kosta minst 2,03 pund, motsvarande 22,50 kronor.

Regeringen ser de nya minimipriserna som ett viktigt första steg, och hoppas att de ska förebygga ungefär 7 000 brott per år.

Alkoholindustrin anser att det är en pragmatisk lösning, men kritiker anser att minimipriserna är på tok för lågt satta för att få någon effekt.

– Tyvärr kommer majoriteten av problemdrickarna förmodligen inte att påverkas – att alkoholindustrin gillar lösningen indikerar troligen att de inte väntar sig en stor försäljningsminskning, säger en talesman för Alcohol Concern till BBC News.

Beslutet om minimipriser på alkohol i England och Wales kommer samtidigt som den skotska regeringen fortsätter med sina försök att få igenom ett minimipris.

Jenny Stadigs

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer