Energidrycker med alkohol: Koffein inte boven

Tvärtemot vad man tidigare trott är det inte koffeinet i energidryckerna som gör att folk dricker för mycket och blir alkoholförgiftade när de blandar alkohol med energidrycker. Det här slås fast i en ny forskningsrapport från Northern Kentucky University.

Tidigare forskning har visat att energidrycker hindrar personer från att känna att de blir berusade. Vilket leder till att de dricker mer än de skulle göra om de blandat alkoholen med något annat. Och i värsta fall till att man dricker mer alkohol än vad man klarar av.

Larmrapporterna om ungdomar som hamnat på sjukhus efter att de druckit den här typen av drycker har varit många, speciellt i USA, där det tidigare såldes burkar med färdigblandade drinkar bestående av en stor mängd alkohol och energidryck.

USA:s Food and drug administration, FDA, som är kontrollmyndighet för livsmedel varnade efter en granskning av dryckerna för att det inte kan anses säkert att blanda alkohol med koffein.

Men när man vid Northern Kentucky University lät folk dricka alkohol blandat med enbart koffein kunde forskarna inte mäta samma effekter som när försökspersonerna drack alkohol blandat med energidryck.

Psykologen Cecile Marczinski som genomfört studien drar slutsatsen att det är kombinationen av de olika uppiggande ämnena i energidrycker som gör att folk tappar känslan för hur pass påverkade de är.

– Jag har alltid trott att det handlade om marknadsföring när de nämner andra saker som de tillfört som taurin, druvsocker och ginseng, säger hon till tidningen Times. Men det verkar som att de underlättar stimulationen; det är inte bara koffeinet.

I Sverige säljs inga färdigblandade drycker som innehåller alkohol och energidrycker. Däremot är det vanligt att man blandar en egen drink med vodka och Redbull.

Joanna Wågström

Mer från Accent