Energidryck ger sug efter mer alkohol

Att blanda energidryck med alkohol kan medföra att man dricker mer. Ny forskning visar att suget efter fler drinkar ökar.

Det har blivit allt vanligare att blanda alkohol med energidryck istället för läsk eller juice. Forskare från Northern Kentucky University och University of Kentucky misstänkte att det kunde leda till högre alkoholkonsumtion.

För att undersöka saken lät de 80 personer, lika många kvinnor som män, slumpvis få en av fyra doser; 0,91 ml vodka per kilo kroppsvikt, 1,82 ml energidryck per kilo kropssvikt, 0,91 ml vodka blandat med 1,82 ml energidryck eller samma alkoholdos blandad med placebodryck. Sedan fick deltagarna fylla i ett frågeformulär om sitt sug efter fler drinkar.

Resultaten, som publicerats i tidskriften Alcoholism, bekräftar det tidigare undersökningar visat nämligen att dricker man lite alkohol vill man gärna ha mer. Men resultaten visade också att de som fått sin alkohol blandad med energidryck var mer angelägna än de övriga att få en drink till. Forskarna poängterar att det inte var någon skillnad i hur goda försökspersonerna tyckte att drinkarna var när de drack dem.

Slutsatsen forskarna drar är att den som blandar alkohol med energidryck riskerar att dricka mer än den som inte gör det.

Eva Ekeroth

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer