Elva åtalas i stor nätdroghärva

DRUGNEWS. Elva personer – de flesta i 25-årsåldern – har åtalats vid Södertörns tingsrätt i en av landets största nätdroghärvor. De misstänks för omfattande handel med syntetiska preparaten mefedron, MDPV och methylon och riskerar långa fängelsestraff.

De numera narkotikaklassade drogerna kommer från Kina. De har transporterats via länder på kontinenten och vidare till anonyma postboxar i Stockholmsområdet. De har sedan sålts via hemsidor på internet till kunder runt hela landet, men även globalt, såsom till Kanada och Japan.

– Det var ren tur att vi kom nätverket på spåren. Gatulangningsgruppen kände igen en person vid Globenområdet i Stockholm i våras som uppträdde nervöst. Det var huvudmannen i härvan och ledde vidare till husrannsakningar och flera gripanden så småningom, berättar kriminalinspektör Sven-Olov Carlsson vid Söderortspolisen för Drugnews.

Beslag har gjorts av 1,2 – 1,5 kilo av vardera drogsubstans i härvan, vilket är mycket då missbruksdoser räknas i milligram och gränsen för grovt narkotikabrott är 15 gram för mefedron. Dessutom har 150 000 kronor tagits i beslag och 750 000 kronor begärts i kvarstad som tros härröra från knarkhandeln.

Huvudmannen, som nyligen fyllde 23 år, misstänks ha styrt droghandeln sedan ifjol med avancerat upplägg. Han har haft kurirer, mottagare som hyrt postboxar och leverantörer som tagit emot beställningar via nätet och skickat preparaten i kuvert till kunderna. Själv har 23-åringen inte behövt befatta sig med drogerna. Kunderna har betalt med vanliga bankkort och intäkterna har gått via hemliga bankkonton i bland annat Estland innan de hamnade i 23-åringens fickor. Vid gripandet beslagtogs även en Rolex-klocka och en stadsjeep av mannen.

– Han har säkert tjänat uppåt 300 000 kronor i månaden, detta med ett företagsmässigt upplägg. De mycket beroendeframkallande drogerna har köpts av såväl ungdomar som vuxna, några har i sin tur sålt vidare. Senare utredningar får visa vilka efterverkningarna blir för köparna, det finns adresser säkrade till många, säger utredaren Sven-Olov Carlsson på avdelningen grova brott.

Även ett drogrelaterat dödsfall har konstaterats där en manlig kund köpt droger av ligan och avlidit.

Fem män och två kvinnor sitter häktade sedan polisen kom ligan på spåret i våras, medan fyra personer som varit anhållna har släppts i väntan på rättgång. De häktade åtalades i fredags för bland annat grova narkotikabrott, smuggling och penninghäleri. De övriga för bland annat penninghäleri och grov urkundsförfalskning. De flesta misstänkta i härvan är bara i 25-årsåldern.

– Det är anmärkningsvärt att de är så unga. De flesta är tidigare ostraffade och några är småbarnsföräldrar. Några har själva använt droger, men för flera var det mest lönande extraknäck, säger kammaråklagare Sara Östman till Drugnews.

Huvudmannen – som riskerar flera års fängelse om han döms – nekar helt till brottsmisstankarna.

– Men bevisläget är riktigt bra. Vi har flera beslag och vissa medgivande från några inblandade. Vi har även information från beslagtagna datorer om affärerna och kan följa de åtalades kommunikation via chatt och mejl, säger Östman.

Mefedron narkotikaklassades i maj 2009 och har haft flera efterföljare. MDPV klassades i våras som narkotika och methylon var vid tiden för den aktuella härvan hälsofarlig vara, men har i höst klassats som narkotika.

Rättegången inleds 4 november vid Södertörns tingsrätt och hela 15 dagar är avsatt för målet.

Drugnews/Sven Liljesson

Mer från Accent