Dyrare alkohol och tobak 2012

DRUGNEWS. Regeringen föreslår i en promemoria att skatterna på öl och vin höjs 12,7 procent, sprit 5 procent, röktobak cirka 10 procent och snus 13 procent från årsskiftet 2012. Förslaget ska nu ut på kort remissrunda.

– Vi föreslår höjningarna i linje med att det mer ska löna sig att arbeta, än att supa och röka, sade finansminister Anders Borg (M) på en presskonferens om vårbudgeten.

Nivåerna är samma som vid borgerliga alliansens manifest före valet, med tillägget att det redan bestämts att tobaken ska indexhöjas och därmed punktskatten höjs med totalt cirka tio procent.

Skulle förslaget antas höjs ett paket cigaretter med cirka tre kronor till 51 kronor och en dosa snus med två till 49 kronor. En halvliter starköl (5,2 volymprocent alkohol) blir cirka en krona dyrare, en flaska vin (8,5 – 15 volymprocent) tre kronor, medan 75 centiliters flaska starksprit (50 volymprocent) blir cirka 15-16 kronor dyrare.

Extra bruttointäkter till statskassan av höjda tobaks- och alkoholskatter beräknas till cirka 1,9 miljarder kronor

Men de öronmärks inte i förslaget att särskilt gå till preventionsarbete, uppger departementssekreterare Lena Hiort av Ornäs på Finansdepartementet för Drugnews.

Förslaget (som även innefattar andra skatteändringar, såsom förstärkt jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer) skickades ut i onsdags i samband med att vårens budgetpropp presenterades. Remissvaren från 102 instanser och organisationer ska in redan 10 maj. Förslaget ska därefter beredas och gå till lagrådet innan det är tänkt läggas fram i höstbudgeten i oktober.

I den nu aktuella vårbudgeten föreslås halverad tjänstemoms för bland annat restauranger, men det omfattar inte alkoholhaltiga drycker.

• Fotnot: Promemorian Vissa skattefrågor inför budgetpropositionen för 2012 (pdf –fil, 107 sidor).

Drugnews/SL

Mer från Accent