Narkotika

Drogpaket leder till hot i butiker

Allt mer narkotika sänds via posten, vilket gör att butikspersonal ofta utsätts för hot och våld. Polisen vill nu möjliggöra granskning av misstänkta paket.

När droger allt oftare säljs via nätet, hamnar försändelserna hos postombuden. Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel säger i ett inslag i P4 Östergötland att de ser det som ett växande problem som leder till våldsamma situationer i butikerna:
– Det rör sig om allt från hot till fysiskt våld som drabbat vår personal. Enligt inslaget är Ica Strömmen i Norrköping en av de många butiker som drabbats. Deras butikschef, Christian Hagman säger att personer har hotat personal att slå in glas och hämta paketen själva. Personal har fått låsa in sig på kontoret för att de är så rädda.
– Det har hänt att de har ryckt paketet ur händerna och sprungit därifrån, säger Christian Hagman till P4.

Butikens övervakningskameror fångade förra året två män på bild när de gör just det. De rycker paketet ur kassörskans händer och flyr ut ur butiken. Enligt Christian Hagman har personalen lärt sig att känna igen paketen med droger.
– Det är vita påsar i en viss storlek som kommer från vissa hemsidor som man lär sig namnen på. Det är ganska enkelt att se.

I år ska omfattningen av problemen kartläggas av Handelns utredningsinstitut, som har fått i uppdrag att göra en enkätundersökning bland anställda och chefer i butiker runt om i landet.

Men redan nu vill polisen att postlagen ändras så att det blir möjligt att kontrollera inrikespost som man misstänker innehåller droger.
– Titta över lagstiftningarna. Bland annat postlagen som gör att vi inte har möjlighet att kontrollera paket under två kilo som skickas inom landet, säger Stewe Alm, analytiker vid polisens nationella operativa avdelning NOA till Sveriges Radio.
Han säger också att det är svår fråga gällande ens integritet, att man ska kunna vara säker på att ingen tittat i posten man skickat.
– Men det ställer till det, när droger frekvent skickas via posten. Och jag förstår att många postutbärare känner en frustration eftersom man många gånger vet vad som finns i försändelserna, säger Stewe Alm.

Droger som säljs via svenska nätsajter har ofta smugglats till Sverige innan de paketeras i vakuumpåsar och vadderade kuvert:
– Tullen har möjlighet att kontrollera den utrikesposten, men när det gäller den nationella posten så är den skyddad i det avseendet, säger Stewe Alm.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer