Andra droger än alkohol vanligast i trafiken

Var fjärde bilförare som dog i trafikolyckor under 2008 var påverkad av alkohol eller andra droger. En ny studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, visar att det är vanligare att personer kör bil påverkade av narkotika och trafikfarliga mediciner än alkohol.

– Det pratas mycket om alkohol i trafiken men nu vet vi att det är lika vanligt med andra droger, säger Åsa Forsman som är forskare på VTI, i Linköping.

Studien som är den första i Sverige där man har undersökt hur många förare som är påverkade av trafikfarliga mediciner eller narkotika har genomförts under ett år i tre län.
Totalt har närmare 6 400 förare som stoppats av polisen vid vägkanten gått med på att frivilligt lämna ett salivprov som sedan har analyserats. Man har letat efter 30 olika substanser i saliven bland annat amfetamin, cannabis, lugnande medel och smärtstillande.

– Tidigare har vi vetat väldigt lite om narkotika i trafiken. Nu vet vi i alla fall lite grann. Det vi har sett är att droger och mediciner förekommer i alla åldrar och inte som man hade kunnat tro att fler äldre tar mediciner och fler yngre tar narkotika, säger Åsa Forsman.

I 161 av proven upptäcktes någon av de olika substanserna. Av dem innehöll 25 prov illegala droger. Endast 18 personer som polisen stoppade under det år som studien pågick misstänktes för rattfylleri.

Parallellt med studien har forskarna på VTI analyserat de förare som dog i trafiken under 2008, totalt 164 personer. Av dessa hade 16 procent alkohol kombinerat med någon annan drog i kroppen. Sju procent var påverkade av trafikfarliga mediciner och tre procent av illegala droger.

– Det är svårt för polisen att upptäcka förare som är påverkade av narkotika eller mediciner. Det finns inget enkelt prov som kan utföras vid vägkanten. Det är ett problem när det gäller droger.

Studierna är en del av ett EU-projekt som heter DRUID, Driving under the influence of drugs, alcohol and medicines. Ett 18-tal länder genomför liknande studier som den svenska. När projektet avslutas kan ländernas resultat jämföras med varandra.

Joanna Wågström

Mer från Accent