Droger borta ur godisbutik

Konfekthuset på Kungsportsavenyn i Göteborg har under några dagar sålt så kallade internetdroger över disk. Men efter att Göteborgs Posten skrivit om försäljningen idag har godisbutiken enligt ägaren plockat bort drogerna.

I dag rapporterar Göteborgs Posten om en godisbutik i Göteborg som säljer droger från internetsajten Smartbar över disken. Försäljningen ska ha pågått ett par dagar.

Smartbars produkter består bland annat av olika örtblandningar som har sprejats med syntetiska cannabinoider som ännu inte har narkotikaklassats. Blandningen röks och ger en haschliknande effekt.

Enligt butiksägaren Mahmud Fazelian har de tagit bort produkterna från Smartbar efter att försäljningen uppmärksammats i Göteborgs Posten.

– Vi visste inte vad det var för något och polisen sa att det var lagliga produkter. Vi sålde 35 förpackningar på en dag men eftersom samhället inte vill ha det här har vi tagit bort det. Vi lämnade tillbaka produkterna i morse, säger han.

Hade ni ingen aning om drogkopplingen?

– Nej, vi frågade polisen om det var en drog och se sa nej, säger Mahmud Fazelian.

Det finns ett hundratal olika cannabinoider, enligt Anders Persson som utreder narkotika på Statens Folkhälsoinstitut, FHI, sju av dem är narkotikaklassade.

– Smartbar hävdar att deras produkter innehåller ämnen som inte narkotikaklassats men det vet vi inte, säger han.

Håkan Börjesson som är chef för narkotikaroteln i Göteborg besökte butiken i går för att kolla in produkterna.

– De hade ett ställ med glittriga påsar i glada färger bakom disken men jag kunde inte se exakt vilka produkter det var. Men det rör sig om tobaksprodukter som ska rökas och de är designade för att imitera marijuana och cannabiseffekten, säger han.

Vilka risker ser du med att den här typen av droger säljs i butik?

– Det här är den första butiken i Sverige som säljer över disk. Det är ingen fördel att det blir mer lättillgängligt. Över internet måste drogerna beställas och det tar tid innan man får dem. Lägger du dig till med en livsstil att använda lagliga droger så är nog inte steget långt till att prova olaglig narkotika.

Joanna Wågström

Mer från Accent