Antalet anmälda dopningsbrott fortsätter att öka. Nu avslöjas allt fler som normalt inte förknippas med kriminalitet med att beställa dopningspreparat på nätet.
Under de senaste tio åren har antalet anmälda dopningsbrott ökat kraftigt. År 2000 anmäldes 441 dopningsbrott. 2010 var siffran uppe i 1 911 anmälda brott. Och för i år visar BRÅ:s statistik att 1 969 dopningsbrott har anmälts fram till den 1 oktober.
– Vi vet inte om användningen av dopningspreparat har ökat, även om mycket pekar på det
Men det kan också vara så att det finns mer dopningsmedel i omlopp eller att det finns en större uppmärksamhet på problemet säger Kajsa Mickelsson som arbetar med dopningsfrågor på Folkhälsoinstitutet.
Magnus Skoglund som arbetar i Linköpings gatulagningsgrupp, menar att ökningen i statistiken beror på polisens fokusering. Han får medhåll av Lars Hansson, tullverkets nationella specialist på dopningsmedel.
– Fokuseringen och kunskapen om den här typen av brott har blivit bättre under de senaste åren. Samtidigt har också straffpåföljden höjts från högst fyra till sex år för grovt dopningsbrott, säger Lars Hansson.
Men mörkertalet för dopningsbrottsligheten är också stor.
– Oftast går den här typen av brottslighet hand i hand med vanliga narkotikabrott. Vi stöter också på den i samband med andra brott, säger Magnus Skoglund. Men på senare tid har vi även avslöjat fler personer, som man normalt inte ser på gymmen i eller i kriminella kretsar. Vi har bland annat tagit läkare, lärare och andra etablerade personer som beställt dopningspreparaten via nätet.
Tullen gör många småkap av dopningspreparat som beställts via nätet. Men också stora kap där anabola steroider har försökts smugglas in via personbilar.
Det viktigaste för att komma åt bruket, är upplysning om medlens farlighet, menar Lars Hansson.
– Drogen extasy är numera borta från marknaden. Delvis på grund av bristen på kemikalier. Men också tack vare alla skriverier om hur jättefarlig den är.
Marita Andersson