Hemleverans

Därför börjar Systembolaget med hemleverans

Igår beslutade regeringen att Systembolaget skulle få leverera varor hem till kunderna. Skälet är enligt bolaget önskemål från kunderna.

− Vi har noterat ett ökat intresse från kunderna för att kunna handla via internet och få varorna hemlevererade. Precis som med andra varor vill man ha det som komplement. Det kommer inte att ersätta butikerna, men är en viktig service till kunderna, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget till Accent.

Han tror inte att det kommer att handla om några stora volymer.

− Erfarenheter från Norge, där man länge haft hemleveranser, visar att det rör sig om 1-2 procent av försäljningen, säger han.

Som Accent tidigare rapporterat har man i Norge länge kunnat få varor hemlevererade från Vinmonopolet. Kunderna har  kunnat ringa in beställningar som de fått hemkörda. Sedan en tid tillbaka har de också kunnat beställa via internet.

− Vi har inte sett någon försäljningsökning på grund av det, säger Kari-Anne Rönningen, jurist på Vinmonopolet, till Accent.

Lennart Agén påpekar också att det är ett ganska dyrt sätt att handla på.

− Avgiften blir 250 kronor för första lådan och ännu mer om du beställer fler.

Det finns ännu inget beslut på vilka de sex försöksområdena kommer att bli.

− Vi kommer att fatta beslutet i samråd med forskarna Thor Norström och Mats Ramstedt. De ska utvärdera försöket och se hur konsumtionen påverkas, säger Lennart Agén.

Han berättar också att ett avtal redan ingåtts med ett företag som ska sköta hemleveranserna under försöksperioden.

− Chaufförerna som levererar kommer att få samma utbildning och certifiering som vår butikspersonal, säger han.

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt är inte lika positiv till hemleveranser.

− De som är drabbade av alkoholens baksidor, antingen själva eller som anhöriga, tycker inte att det behövs en kanal till. Vi vet att ökad tillgänglighet medför ökad konsumtion. Jag blir upprörd när man framställer hemleverans som harmlöst och obetydligt, säger hon till Accent.

Hon anser dock att Systembolaget har bäst förutsättningar att klara av det.

− Måste vi ha hemleveranser är det minst dåliga alternativet att det sköts av Systembolaget, säger hon.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer