Kokain

Colombia röstar om fredsavtal i helgen

På söndag röstar colombianerna om ifall de godkänner fredsavtalet mellan Colombias regering och Farc-gerillan. Men frågan om kokahandeln i landet behöver fortfarande lösas.

I tisdags undertecknades fredsavtalet på Kuba efter fyra år av förhandlingar och 52 år av konflikt. Det enda som kvarstår nu för att freden ska uppnås är att det ska godkännas genom en folkomröstning.

Kokan har länge varit en investering för fattiga bönder i Colombia, som gett bättre betalt än att odla majs eller kaffe. Colombias regering har tillsammans med USA fört ett krig mot den illegala kokaodlingen i flera år. I och med fredsavtalet med gerillan öppnas nya möjligheter att ta tag i odlingen, som att till exempel erbjuda ekonomiskt bistånd till bönder så att de kan övergå till andra grödor.

Enligt en FN-rapport ökade kokaodlingen med 39 procent under 2015. I slutet av året utgjorde kokaodlingarna 96 000 hektar mark. Det är en yta som är mer än fyra gånger så stor som Göteborgs kommun. Kokahandeln har varit en viktig inkomstkälla både för Farc och de paramilitära grupper som de slagits mot under många år.

Konflikten mellan den marxistiska gerillan Farc och den colombianska regeringen uppstod när en grupp bönder med kopplingar till det colombianska kommunistpartiet överfölls av militär 1964. Under det halva århundrade som konflikten pågått har hundratusentals dött eller försvunnit. Nästan sju miljoner beräknas ha drivits på flykt.

Mer från Accent