Gårdsförsäljning

”Centerns utspel är oseriöst och populistiskt”

Centerpartiets utspel att tillåta gårdsförsäljning är ett desperat försök att få fler väljare, tror IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt. Hon anser att förslaget är orealistiskt och äventyrar Systembolagets monopol.

Under morgonens debatt i SVT mellan landsbygdsminister Eskil Erlandsson och IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt säger Eskil Erlandsson att gårdsförsäljning av vin kan skapa arbetstillfällen och bidra till att landsbygden får behålla sin skola och servicenivå.

– ­Tillverkar man något bör man också få sälja det. Det handlar inte om några stora volymer, säger Eskil Erlandsson.

Anna Carlstedt påpekar att det är motsägelsefullt att å ena sidan hävda att gårdsförsäljningen kommer att bidra till en levande landsbygd och å andra sidan hävda att det ska ske i liten skala. Dessutom påpekar hon att gårdsförsäljning äventyrar Systembolagets monopol.

– Jag tycker att vi har en bra ordning som vi har med monopol på alkoholförsäljningen. Det är fint att inte privata vinstintressen får komma in. Det är för mycket som står på spel. Eskil Erlandssons regering har gjort två utredningar som båda visar att gårdsförsäljning inte är förenligt med monopolet. Enligt EU:s regler får man inte heller sälja bara den produkt man tillverkar utan måste sälja även andras, säger hon.

Eskil Erlandsson hävdar också att han tror sig ha svenska folket med sig i frågan.  Programledarna påpekar då att svenska folket representeras av sina partier i riksdagen och att det där inte finns någon majoritet för gårdsförsäljning.

I en kommentar till Accent efter debatten säger Anna Carlstedt att det verkar vara ett desperat drag av Centerpartiet.

– Det är ju jättekonstigt att komma med det här förslaget när hans egen regering gjort två utredningar som visar att det inte går. Det verkar oseriöst och populistiskt. I senaste opinionsmätningen fick centerpartiet 2,8 procent. Det här är väl ett desperat försök att öka stödet, säger Anna Carlstedt.

Hon är rädd för att centerns utspel kan få folk att tro att småskalig gårdsförsäljning är ett alternativ.

– Det låter så harmlöst det han säger och han menar säkert väl, men det han målar upp är ju ren kuriosa. Försäljningen kommer inte att stanna vid att enskilda vingårdar säljer sina egna produkter, säger hon.

Mer från Accent