Alkoholskatt

Centern säger nej till höjning av alkoholskatten

I ett pressmeddelande idag säger Centerpartiet att de tar avstånd från Maria Larssons krav på höjd alkoholskatt.

Enligt Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Åsling är en höjning av alkoholskatten inte försvarbar eftersom ”många experter, i synnerhet medarbetare vid Tullverket, Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket vittnade om att alkoholsmugglingen”… redan för två år sedan då en skattehöjning senast var på tapeten… ”var ett stort och ökande samhällsproblem”.

− Det är bekymmersamt när Maria Larsson som ansvarig minister gång på gång vägrar att ta till sig myndigheternas bedömning av den akuta situation vi befinner oss i. Personal inom olika myndigheter som dagligen arbetar med frågan om alkoholsmuggling vittnar unisont om det stora samhällsproblemet som alkoholsmuggling till våra ungdomar innebär, men folkhälsominister Maria Larsson väljer gång på gång att blunda för detta med egna propagandaargument från 80-talet, säger Per Åsling, riksdagsledamot och Centerpartiets ekonomiska talesperson.

Enligt SoRAD som hittills varit ansvarig för statistiken på området är dock inte smuggling något stort och växande problem.
Den oregistrerade alkoholkonsumtionen, varav största delen består av lagligt införd alkohol från utlandet, fördubblades visserligen mellan 1996 och 2004, men har därefter sjunkit till samma nivå som i mitten av 1990-talet.

Ett faktum är däremot att priset på alkohol sjunkit kraftigt jämfört med andra varor under period, något som oroar såväl alkoholexperter som IOGT-NTO och andra organisationer.

Per Åsling hävdar att han värnar om ungdomarna när han inte vill höja skatten. Hans trovärdighet kan dock ifrågasättas då han själv varit engagerad i alkoholindustrin, enligt Aftonbladets ledarkrönikör Anders Lindberg (2011). Fram till 2009 var Per Åsling styrelseordförande i Björksavsprodukter i Åre AB som producerar vin.

Mer från Accent